Photo credits: freepik.com
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν, είναι να μπορούν να κατανοούν τις συμπεριφορές τους και να είναι κοντά τους. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Η απάντηση είναι η καλή επικοινωνία. Οι γονείς χρειάζεται να αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών, να έχουν ενσυναίσθηση, να είναι ενεργοί ακροατές, χωρίς να ασκούν κριτική.
Η Dr. Becky Kennedy, ψυχολόγος και ιδρύτρια της διαδικτυακής υπηρεσίας συμβουλών γονέων Good Inside, στηρίζει την παραπάνω άποψη και μάλιστα προτείνει μία φράση που πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους, ώστε εκείνα να νιώθουν πάντα ασφάλεια όταν απευθύνονται σε αυτούς.
«Όταν το παιδί σας σάς εμπιστεύεται κάτι που αισθάνεται ή κάτι που το προβληματίζει, να του απαντάτε λέγοντας, χαίρομαι πολύ που μου μιλάς γι’ αυτό», συμβουλεύει η ίδια. «Πείτε το αυτό στο παιδί αμέσως, όταν είναι αγχωμένο, θυμωμένο, αναστατωμένο, ντροπιασμένο ή νιώθει οποιοδήποτε ενοχλητικό συναίσθημα, που δεν αντιλαμβάνεστε εσείς αμέσως».
Το να ευχαριστήσετε το παιδί σας που είχε το θάρρος να επικοινωνήσει μαζί σας κάτι άβολο, θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα να έρθει ξανά σε εσάς στο μέλλον. Όταν ένα παιδί μιλάει στους γονείς του για ένα ευαίσθητο θέμα, εκείνοι πρέπει να το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και υποστήριξη. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζουν την επικοινωνία με το παιδί, αλλά και του μαθαίνουν τη σημασία να βρίσκεις υποστήριξη στους άλλους. Αυτή η αποδοχή είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά.
Άλλες φράσεις που συμβάλλουν στην καλή επικοινωνία
- Ενθαρρύνετε την έκφραση συναισθημάτων με φράσεις όπως: «Πώς νιώθεις σήμερα;», «Θέλεις να μου πεις τι σε στεναχώρησε;», «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Θέλεις να το συζητήσουμε;».
- Δείξτε αποδοχή και αγάπη με φράσεις όπως: «Σε αγαπάω όπως είσαι», «Είμαι πολύ περήφανος/η για σένα», «Μπορείς πάντα να έρχεσαι σε μένα για οτιδήποτε».
- Δώστε αναγνώριση και επιβράβευση με φράσεις όπως: «Έκανες εξαιρετική δουλειά με αυτό!», «Μπράβο που προσπάθησες, ακόμα κι αν δεν πέτυχε όπως ήθελες», «Είναι σημαντικό που ήσουν ειλικρινής, σε ευχαριστώ».
- Διατυπώστε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου με φράσεις όπως: «Τι πιστεύεις για αυτό;», «Τι σε έκανε χαρούμενο/η σήμερα;».
- Ακούστε χωρίς να κρίνετε με φράσεις όπως: «Καταλαβαίνω τι λες, μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο περισσότερο;», «Είμαι εδώ να σε ακούσω, πες μου τα πάντα». Αποφύγετε φράσεις όπως: «Μην ανησυχείς» ή «Δεν είναι τίποτα».
- Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση με φράσεις όπως: «Πιστεύω σε σένα και στις ικανότητές σου», «Τι θα ήθελες να κάνεις για να το πετύχεις;», «Μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί».
- Εξηγήστε με σαφήνεια και υπομονή με φράσεις όπως: «Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι...», «Είναι σημαντικό να συζητάμε γιατί...».
- Διδάξτε υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση με φράσεις όπως: «Πώς νομίζεις ότι ένιωσε ο άλλος;», «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά;».
Αφιερώστε χρόνο για ποιοτική συζήτηση. Μιλήστε σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς βιασύνη. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες μαζί που προωθούν τη συζήτηση. Η καλή επικοινωνία χτίζεται με συνέπεια, κατανόηση και θετική διάθεση. Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα ακούτε πραγματικά και τα σέβεστε ως ξεχωριστές προσωπικότητες.