Με τον ερχομό της νέας χρονιάς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα περιστατικά μέθης ανηλίκων, ένα φαινόμενο που δυστυχώς συμβαίνει συχνά την Πρωτοχρονιά. Με στόχο να βάλει τέλος σε παρόμοια περιστατικά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το νέο, πιο αυστηρό και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους.
Στον σχεδιασμό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αναμένονται, επίσης, ρυθμίσεις και για το κάπνισμα, η ουσιαστική απαγόρευση του οποίου σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους ήρθε στη χώρα μας μετά από προσπάθεια και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Σκοπός είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου επιχειρείται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους.
Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθείται η μετατροπή – χωρίς καμία εξαίρεση – σε ποινικό αδίκημα της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Επίσης και μεταξύ άλλων, η επαναφορά της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων νυχτερινής διασκέδασης εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για τη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα στη χώρα μας.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2024, οι Υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συναίνεση για να συστήσουν αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, αίθρια καφετεριών, πισίνες, παραλίες, ζωολογικούς κήπους και ταράτσες εστιατορίων. Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών και των νέων από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Μέχρι στιγμής, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορισμένα κράτη έχουν θεσπίσει μερικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε βεράντες εστιατορίων και μπαρ από το 2018. Άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει συγκεκριμένα το κάπνισμα κοντά σε σχολεία ή σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους. Στο Μιλάνο, πρόκειται να απαγορευτεί το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους από αυτό το μήνα.
Στην Ελλάδα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα κανονικά τσιγάρα όσο και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων συσκευών καπνίσματος. Μεγάλο θέμα, βέβαια, είναι οι έλεγχοι και κατά πόσο γίνονται και επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.