Photo credits: freepik.com
Τα στερεότυπα της κοινωνίας μας θέλουν όταν μεγαλώνουμε, να παντρευόμαστε και να αποκτάμε παιδιά. Όμως, πλέον, πολλά ζευγάρια (ή μόνες γυναίκες) επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά ή κάποιοι μπορεί να επιθυμούν, αλλά να μην μπορούν να τεκνοποίησουν.
Από τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, κάποιοι:
- Φοβούνται ότι θα επαναλάβουν τα λάθη των δικών τους γονιών, καθώς έχουν ζήσει άσχημα παιδικά χρόνια, με γονείς που φώναζαν, τσακώνονταν, χτυπούσαν, απατούσαν το σύντροφό τους. Κάποιες γυναίκες φοβούνται τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη διαδικασία της γέννας. Άλλοι φοβούνται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ανατροφή του παιδιού. Τέλος, κάποιοι φοβούνται τη δέσμευση και το γάμο.
- Επιλέγουν συνδειδητά να μην αποκτήσουν παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με λιγότερες ευθύνες και νιώθουν ικανοποίηση για την επιλογή τους. Ωστόσο, ακόμη και στην εποχή μας, κάποιοι μπορεί να δέχονται σχόλια για αυτήν ακριβώς την επιλογή.
- Δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά για βιολογικούς λόγους. Οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν παιδιά και δεν τα κατάφεραν, νιώθουν πόνο γι' αυτό γι' αυτό η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική σε αυτή την περίπτωση.
Τι σημαίνει ζωή χωρίς παιδιά;
Κάποιες ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους. Η απόκτηση παιδιών δημιουργεί έντονο στρες σε μια σχέση. Οι περισσότεροι γονείς υποστηρίζουν ότι όσοι δεν έχουν παιδιά είναι εγωιστές ή δεν συνειδητοποιούν τι χάνουν. Αυτό φυσικά, δεν ισχύει. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά δεν πρέπει να κάνουν παιδιά. Η απόκτηση παιδιών είναι μια σοβαρή υπόθεση, όπως ακριβώς και το να ζήσει κανείς τη ζωή που ονειρεύτηκε χωρίς παιδιά.
Δεν υπάρχει τίποτε κακό ή λάθος στην επιλογή τη μη τεκνοποίησης. Όταν παίρνουμε αποφάσεις που είναι “σωστές” για εμάς, η ζωή όλων είναι καλύτερη.
Αν κάποιος έχει παιδιά, φυσικά και μπορεί να κάνει συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά. Είναι σημαντικό να βλέπουμε με ευαισθησία τους άλλους και να μην κάνουμε υποθέσεις ότι όσοι δεν έχουν παιδιά είναι δυστυχισμένοι.
Τι γίνεται με όσους ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά και τελικά δεν τα κατάφεραν; Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση: ντροπή, απομόνωση, μοναξιά, διάψευση των προσδοκιών, αίσθηση αναμονής, κ.α. Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να παραδεχτεί κάποιος ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά.
Για πολλούς, όλα αυτά μπορεί να προκαλούν συναισθήματα απώλειας, πένθους και τραύματος, ειδικά αν δύο άνθρωποι έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν γονείς. Είτε μετά από μια μακροχρόνια διαδικασία είτε ξαφνικά, όταν κάποιος μαθαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνει σχέδια για το μέλλον.
Τα συναισθήματα μπορεί να είναι πολύπλοκα και να οδηγούν σε αμφιβολίες για τον εαυτό και την αξία. Μπορεί ένα άτομο να κατηγορεί τον εαυτό του για τις λάθος επιλογές στο παρελθόν, για τον χρόνο που άφησε να φύγει ή για πράγματα που έθεσε σε προτεραιότητα.
Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι τα συναισθήματά τους έχουν αξία. Ο πόνος, ο θυμός, η απώλεια είναι φυσιολογικό κομμάτι στη διαδικασία του πένθους. Το πένθος μπορεί να αλλάζει με τον καιρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί τελείως.
Όταν κάποιος κατανοεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζει, είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσει υποστήριξη, από τους φίλους, την οικογένεια, από έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας για να επεξεργαζόμαστε με υγιή τρόπο τα συναισθήματά μας.
Photo credits: freepik.com
Το νόημα της ζωής πέρα από τα παιδιά
Ίσως το μέλλον πολλών ανθρώπων να μην είναι αυτό που είχαν ονειρευτεί, αλλά η ζωή χωρίς παιδιά έχει αξία και νόημα, όπως και η ζωή με παιδιά.
Το πως ανταποκρίνεται ο κάθε άνθρωπος στην ματαίωση των ονείρων είναι μια προσωπική υπόθεση. Ορισμένοι μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη (κατάθλιψη τεστ) από μια τέτοια συνειδητοποίηση. Για να ξεπεράσουν την ματαίωση, τη μελαγχολία και τον ψυχικό πόνο οι άνθρωποι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τα όνειρά τους και να νοηματοδοτήσουν ξανά τη ζωή τους, δίνοντας έμφαση σε άλλες πλευρές της ζωής και της προσωπικότητάς τους, για να μπορέσουν να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.
Τι μπορώ να κάνω για ένα φίλο/φίλη που δεν έχει παιδιά;
Αν πρόκειται για άτομο που ήθελα να αποκτήσει παιδί και δεν μπορεί, αν θέλει να μιλήσει, είναι σημαντικό να τον ακούσετε. Είναι καλό να δείχνετε συμπόνια, αλλά όχι οίκτο. Επίσης, αποφύγετε τα παραδείγματα κάποιων άλλων ανθρώπων που κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά μετά από πολλές δυσκολίες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο ο καθένας μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τα συναισθήματά του και να επεξεργαστεί τις σκέψεις του. Καθώς η συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή γίνεται χωρίς καμία κριτική, ο θεραπευόμενος νιώθει άνετα να μιλήσει ανοιχτά για όσα τον απασχολούν.
Πηγή: therapia.gr