Η παιδιατρική παρακολούθηση ενός βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής είναι συχνή και πραγματοποιείται συνήθως ανά μήνα, τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο.
Σε κάθε επίσκεψη γίνεται:
- πλήρης κλινική εξέταση ανά συστήματα
- μέτρηση των σωματομετρικών παραμέτρων (βάρος, μήκος σώματος, περίμετρος κεφαλής) και καταγραφή τους στις καμπύλες ανάπτυξης
- εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού
- αξιολόγηση της ψυχοκινητικής εξέλιξης του βρέφους και των σταθμών ανάπτυξης
- συζήτηση όσον αφορά τη σίτιση
Σημαντικά ορόσημα και θέματα που θα συζητήσετε με τον Παιδίατρό σας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής:
- 7η-10η ημέρα ζωής (πρώτη παιδιατρική εξέταση, αφού γυρίσετε στο σπίτι σας). Πραγματοποιείται πλήρης εξέταση του νεογέννητου, ανίχνευση γενετικών παραλλαγών, συζήτηση για το θηλασμό και τη σίτιση του μωρού και δίδονται οδηγίες για την περιποίησή του (μπάνιο, ύπνος, επισκέψεις).
Το μωρό μπορεί να χάσει το 5-10% του αρχικού βάρους γέννησης, το οποίο ανακτά έως τη δεύτερη εβδομάδα ζωής.
- 30 ημερών: τo νεογνό έχει πάρει το απαιτούμενο βάρος (περίπου 600-800gr). Εκλύονται τα νεογνικά αντανακλαστικά (θηλασμού, βάδισης δραγμού, εναγκαλισμού). Συζήτηση για θέματα που αφορούν το πρώτο τρίμηνο ζωής, όπως κολικοί, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση («γουλιές») και ενδέχεται να παρουσιάζει το μωρό σας, δεδομένου ότι εμφανίζονται περίπου στο τέλος του πρώτου μήνα ζωής.
- 2 μηνών: έναρξη εμβολιασμού. Ο Παιδίατρός σας θα σας ρωτήσει για τον πρώτο σταθμό που είναι το συνειδητό χαμόγελο.
- 3 μηνών: συνέχεια εμβολιασμού. Το μωρό γίνεται πιο εκφραστικό και επικοινωνεί πιο πολύ με το πρόσωπο και με το σώμα, ενώ σταματάει να κλαίει όταν το παίρνουν αγκαλιά.
- 4 μηνών: συνέχεια εμβολιασμού. Το μωρό πλέον στηρίζει το κεφάλι του και γυρίζει από μπρούμυτα προς τα πλάγια με όλο του το σώμα, με χέρια και πόδια σε ελαφριά κάμψη.
- 5 μηνών: συνέχεια εμβολιασμού και έναρξη στερεών τροφών (εφόσον το βρέφος σιτίζεται με φόρμουλα). Στα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη, η έναρξη στερεών τροφών συστήνεται να γίνεται από την ηλικία των 6 μηνών.
- 6 μηνών: εκτός από τον εμβολιασμό, την κλινική εξέταση και τις οδηγίες σίτισης, ο Παιδίατρός σας θα σας ρωτήσει για τους επόμενους σταθμούς ανάπτυξης, όπως εάν το μωρό σας προφέρει μονοσύλλαβους φθόγγους («μπαμπαλίζει»), περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και ανυψώνει τα κάτω άκρα και τα πιάνει με τα χέρια του ή τα βάζει στο στόμα του.
- 8-9 μηνών: έχουν ολοκληρωθεί τα εμβόλια του πρώτου έτους ζωής. Εμπλουτίζεται η διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Το μωρό σας πλέον κάθεται, προσπαθεί να μπουσουλίσει και μεταφέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο.
- 10-12 μηνών: Έναρξη νηπιακής διατροφής. Το μωρό σας πλέον σηκώνεται μόνο του και ξανακάθεται και μπορεί να περπατήσει με τη βοήθεια ενός χεριού.