Photo credits: freepik.com
Πρόσφατα αποκτήσατε το μωράκι σας και ανυπομονείτε να κάνετε τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές μαζί του. Τι πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να περάσετε ξένοιαστα και ανέμελα αυτές τις μέρες;
Είναι λογικό να αισθάνεστε άγχος ή ανασφάλεια, καθώς έρχεστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά τώρα με κάποια πράγματα και καταστάσεις. Ωστόσο, αν προετοιμαστείτε κατάλληλα, θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές σας με ηρεμία.
Για την υγεία του μωρού σας
Το βρέφος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με τα πολυδύναμα υποχρεωτικά εμβόλια τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τις διακοπές.
Στη διάρκεια των διακοπών έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα, το βιβλιάριο υγείας του, φυσιολογικό ορό, αντικουνουπικό και αλοιφή για τα τσιμπήματα (ένα απλό στικ και μια κορτιζονούχα αλοιφή σε συνεννόηση με τον παιδίατρο).
Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο
Τα βρέφη είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίας και κινδυνεύουν από υπερθερμία ή αφυδάτωση όταν είναι σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. σε ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον ήλιο και χωρίς αερισμό. Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά βαμβακερά ρούχα, έχετε σκίαστρα στα παράθυρα και χαμηλή ρύθμιση στο air-condition του αυτοκινήτου.
Μην ξεχνάτε το ειδικό κάθισμα για το μωρό, με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, τοποθετημένο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου και πάντα με την επιτήρηση της μητέρας (που θα πρέπει να κάθεται δίπλα), για τυχόν αναγωγές. Καλύψτε το παιδικό καθισματάκι με ένα βαμβακερό σεντονάκι ή ειδικό βαμβακερό κάλυμμα, ώστε να απορροφά τον ιδρώτα και να κρατά το μωρό δροσερό. Βάλτε μπροστά του κρεμαστά παιχνιδάκια για να απασχολείται και ένα κλιπ για την πιπίλα, ώστε να τη βρίσκετε εύκολα.
Ταΐστε το μωρό σας τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το ταξίδι. Φροντίστε να του δίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στις μακρινές αποστάσεις επιβάλλονται σύντομες στάσεις για ξεμούδιασμα - αλλαγή πάνας, η οποία θα πρέπει να είναι βρεγμένη, ένδειξη ότι τα παρεχόμενα υγρά είναι ικανοποιητικά.
Photo credits: freepik.com
Αν ταξιδεύετε με πλοίο
Προτιμήστε να κλείσετε εισιτήριο με αριθμημένη θέση, δίπλα στο παράθυρο, αφενός για να κρατήσετε το μωρό απασχολημένο κοιτάζοντας τη θάλασσα, αφετέρου για να έχετε κάποια ιδιωτικότητα εάν χρειαστεί να θηλάσετε. Αν έχετε καμπίνα, το μωρό με τον δωρεάν ναύλο δεν δικαιούται κρεβάτι, οπότε θα πρέπει να κλείσετε εισιτήριο για ανήλικο επιβάτη.
Για μεγαλύτερη άνεση κατά την επιβίβασή σας στο πλοίο έχετε το μωρό στο μάρσιππο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας το καρότσι για να κάνετε βόλτες στη διάρκεια του ταξιδιού. Καλό είναι να έχετε μαζί σας το στρώμα αλλαγής πάνας για λόγους υγιεινής.
Αν ταξιδεύετε μόνες με αυτοκίνητο με το μωρό, ενημερώστε το πλήρωμα στο γκαράζ ώστε να σας τοποθετήσει κοντά στην πόρτα που φτάνει στο σαλόνι του πλοίου, για να μη χρειαστεί να παραμείνετε πολλή ώρα μέσα στο γκαράζ με το μωρό.
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο
Το μωρό σας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τους 3 μήνες για να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Ο λόγος; Θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε τυχόν μικρόβια στο σύστημα εξαερισμού του αεροπλάνου και τον συγχρωτισμό με τους άλλους επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον παιδίατρο.
Τα μωρά κάτω των 2 ετών ταξιδεύουν στην αγκαλιά των γονιών τους, πληρώνοντας βρεφικό ναύλο. Αν ταξιδεύετε εντός Ελλάδας, χρειάζεται να έχετε βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως ή πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας για το μωρό σας, ενώ για το εξωτερικό χρειάζεται απαραίτητα διαβατήριο.
Στις πτήσεις, κάθε παιδί δικαιούται τη μεταφορά ενός καροτσιού δωρεάν, αρκεί το καρότσι να είναι το λεγόμενο «μπαστούνι», να είναι δηλαδή ένα κομμάτι και να διπλώνει όλο μαζί.
Ανάλογα τη διάρκεια του ταξιδιού, έχετε μαζί σας μωρομάντηλα, πάνες, αλλαξιά, μπιμπερό, πιπίλες, παιχνίδια και γενικά ό,τι χρησιμοποιεί το μωρό. Θυμηθείτε ότι κατά την απογείωση και την προσγείωση το μωρό σας μπορεί να νιώσει ενόχληση στα αυτιά, άρα τότε δώστε του μια πιπίλα, λίγο νερό ή γάλα ώστε η κατάποση να βοηθήσει να ξεβουλώσουν τα αυτιά του.
Στον προορισμό σας
Φροντίστε οι συνθήκες στο χώρο διαμονής σας να μοιάζουν με εκείνες του σπιτιού σας, δηλαδή, να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για τη φροντίδα του μωρού. Για να αποφύγετε τυχόν διάρροιες, τηρήστε τον κανόνα που θέλει να βράζουμε τα πάντα. Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο μέτρο αποφυγής αυτών των συμπτωμάτων, εφόσον το μωρό θηλάζει. Έχετε υπόψη ότι οι βρασμένες τροφές διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10οC για 4-5 ώρες.
Στην παραλία
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται. Ιδανικές ώρες για βόλτα ή για παραμονή στην παραλία είναι πριν από τις 11.00 και μετά τις 18.00. Σε κάθε περίπτωση, πριν βγείτε από το σπίτι βάζετε στο μωρό ειδικό αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και καπέλο.
Στην παραλία φροντίστε το μωρό σας να φορά πάντα αντηλιακό μπλουζάκι ή μαγιό φτιαγμένο από ύφασμα με αντηλιακή προστασία. Στη θάλασσα μπαίνουμε με το μωρό σιγά-σιγά, το παρακολουθούμε πάντα από κοντά και συνολικά δεν παραμένουμε στο νερό πάνω από 15 λεπτά.
Έπειτα, το βάζετε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης μέχρι και για 10 λεπτά, αφού το σκουπίσετε απαλά, του αλλάξετε πάνα και του βάλετε αντηλιακό. Αμέσως μετά, το μεταφέρετε σε σκιερό, δροσερό μέρος.
Θυμηθείτε ότι πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε τα ηλιακά εγκαύματα, καθώς η ηλιακή ενέργεια δρα αθροιστικά στο ανθρώπινο σώμα προκαλώντας σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις και προδιάθεση για κακοήθειες.
Μετά τη θάλασσα
Όσον αφορά στην περιποίηση του βρεφικού δέρματος μετά το θαλάσσιο μπάνιο, θα πρέπει όσο γίνεται συντομότερα να ξεπλένετε καλά το μωρό σας με καθαρό νερό και ήπιο αντισηπτικό υγρό σε όλο το σώμα, ώστε να αποφύγετε δερματικές μολύνσεις, ουρηθρίτιδες, κ.α. Αμέσως μετά, απλώστε μία ειδική μαλακτική ενυδατική κρέμα και υγρή πούδρα στις πτυχές.
Έντομα και μολύνσεις
Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από έντομα, μετά τη δύση του ηλίου, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρουχαλάκια στο μωρό σας, καλύπτοντας πλήρως τα άκρα του. Επίσης, εφαρμόστε ταμποναριστά στα ακάλυπτα μέρη, ακόμη και στα ρούχα, μικρή ποσότητα αντικουνουπικών σκευασμάτων ειδικών για βρέφη.
Στη διάρκεια του ύπνου επιβάλλεται η χρήση κουνουπιέρας. Στο εμπόριο υπάρχουν άοσμες αντικουνουπικές ταμπλέτες, οι οποίες, πρέπει να τοποθετούνται στο διάδρομο και όχι στο παιδικό δωμάτιο. Αν υπάρχει μόλυνση του δέρματος από έντομο ή από μικροτραυματισμό, περιποιηθείτε το σημείο με καθαρό οινόπνευμα και κατά περίπτωση με αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα τοπικής εφαρμογής για 2-3 μέρες. Αν ανησυχείτε για κάτι, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.