Social media: Πώς διαφέρει ο ψηφιακός από τον πραγματικό εαυτό μας;

Photo credits: freepik.com   
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας των περισσότερων από εμάς. Η ψηφιακή ζωή έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούμε, επικοινωνούμε, περνάμε το χρόνο μας. Τι συμβαίνει, όμως, με τον ψηφιακό εαυτό μας σε σχέση με την πραγματική εικόνα μας;

Τι είναι αυτό που αναζητούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Να ενημερωθούμε, να κουτσομπολέψουμε, να δούμε νέες τάσεις ή μήπως να "ωραιοποιήσουμε" τον εαυτό μας; Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί χρήστες περνούν χρόνο κοιτάζοντας τα δικά τους προφίλ.

«Αυτή η συμπεριφορά αυτοπαρατήρησης αποτελεί ένα φυσικό ανθρώπινο ένστικτο, που έχει τις ρίζες του στην επιθυμία μας για αυτογνωσία. Προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα "ποιος είμαι", συχνά στρεφόμαστε στις αντανακλάσεις των άλλων. Όταν η άμεση ανατροφοδότηση δεν είναι διαθέσιμη, κοιτάμε τα προφίλ μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι βλέπουν οι άλλοι σε εμάς. Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι», σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια Eloise Skinner.

Η ψυχολόγος Zoe Mallet προσθέτει ότι «η ανάγκη μας για κοινωνική αποδοχή είναι εξελικτική. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν αυτή την ανάγκη, προσφέροντας μια πλατφόρμα επικύρωσης».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα, καθώς μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του -σχεδόν- όπως θέλει. Επίσης, η ανατροφοδότηση από κάθε ψηφιακή κοινότητα συμβάλλει στην έκφραση του ψηφιακού εαυτού μας. Τι και πότε θα ποστάρουμε, τι θα σχολιάσουμε, ποιους θα ακολουθούμε, με ποιους θα ταυτιζόμαστε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα.

Ο ψηφιακός εαυτός μας μοιάζει περισσότερο με την ιδανική εικόνα που θα θέλαμε να έχουμε και αποπνέει τον τρόπο που θα θέλαμε οι άλλοι να μας αντιμετωπίζουν, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα προσδοκιών από τον εαυτό μας και τους άλλους.

Κι ενώ η αυτοπαρατήρηση είναι ακίνδυνη για πολλούς, για κάποιους ενδέχεται να εξελιχθεί σε ανασφάλεια ή τελειομανία. Για κάποιους κάθε like ή σχόλιο ισοδυναμεί με μια δόση ντοπαμίνης! Από την άλλη, η σύγκριση του εαυτού μας με άλλους στο διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ανεπάρκειας.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους, με την υπερβολική χρήση των ψηφιακών πλατφορμών να απειλεί ευθέως την ψυχική υγεία τους με άγχος και κατάθλιψη. Όλο και περισσότεροι νέοι περνούν καθημερινά ώρες στα social media, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση είναι σημαντικές.

Ειδικά για τους εφήβους, η ανάγκη για καθοδήγηση προς μια πιο υγιή χρήση των οθονών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη.

Για όλους μας, την επόμενη φορά που θα δημοσιεύσουμε κάτι, ας σκεφτούμε για ποιο λόγο το κάνουμε, όχι με κριτική διάθεση, αλλά με μια τάση για διερεύνηση και ανακάλυψη του εαυτού μας.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Ένα άρθρο για: