Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε φίλους όσο μεγαλώνουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε;

Photo credits: freepik.com  
Οι αληθινές φιλίες είναι πάντα μία δύσκολη υπόθεση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι, όμως, αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε περισσότερο να κάνουμε νέες φιλίες. Πού οφείλεται αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Το να βρίσκουμε χρόνο για τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν χρειάζεται κόπο και συνέπεια και αυτό είναι που κάνει τη δημιουργία φιλικών σχέσεων αρκετά δύσκολη σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε φίλους όσο μεγαλώνουμε;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφέρουν για τον καθένα από εμάς:

  • Οι υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικογενειακές, συχνά δεν μας αφήνουν χρόνο να αφιερώσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ή να διατηρλησουμε έναν ισχυρό και σταθερό δεσμό με φίλους.
  • Οι απαιτήσεις μας αλλάζουν και γινόμαστε πιο επιλεκτικοί.
  • Έχουμε «κοινωνική φοβία», δηλαδή έντονη συστολή και εσωστρέφεια.
  • Έχουν περάσει από τη ζωή μας πολλοί φίλοι, οι οποίοι έχουν φύγει και δυσκολευόμαστε πια να εμπιστευτούμε ή φοβόμαστε μήπως απογοητευθούμε ξανά.

Μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε του 2021, δείχνει ότι το 12% των ενηλίκων δεν έχει στενούς φίλους. Μόνο οι μισοί ενήλικες, το 51%, δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με τον αριθμό των φίλων που έχουν.

Στις μικρότερες ηλικίες, η οικοδόμηση σχέσεων είναι πιο εύκολη, καθώς τα παιδιά μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα και παιρνούν πολύ χρόνο μαζί, στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στις δραστηριότητες. Η συγγραφέας Katharine Smyth αναφέρει σχετικά: «Καθώς μεγαλώνουμε ο χρόνος που γεμίζαμε τη ζωή μας με γέλια, κουτσομπολιά και μένοντας ξύπνιοι μέχρι να φωτίσει ο ουρανός καταναλώνεται πλέον από πιο «ενήλικες» ανησυχίες, όπως είναι τα οικογενειακά θέματα και τα επαγγελματικά και τελικά καταλήγουμε να χαρίζουμε στους εαυτούς μας λιγότερα από όσα αξίζουμε».

Όταν μεγαλώνουμε, ο χρόνος μας μοιράζεται μεταξύ των ευθυνών, της οικογένειας, της δουλειάς, των χόμπι μας. Επίσης, πλέον αφιερώνεται σε έναν σύντροφο ή στην οικογένεια, με αποτέλεσμα συχνά οι φίλοι να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Photo credits: freepik.com  
Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε φίλους όσο μεγαλώνουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε; 2

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργούμε νέες φιλικές σχέσεις και να αποκτήσουμε περισσότερους φίλους;

Να συμπεριφερθούμε ξανά σαν παιδιά, με αυθορμητισμό, εμπιστοσύνη και διάθεση για νέες σχέσεις! Η δημιουργία φιλικών σχέσεων μπορεί να γίνει πιο εύκολη και φυσική, αν υιοθετήσετε θετική στάση και εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές.

Αναγνωρίστε τι σας δυσκολεύει: Είναι η ντροπαλότητα; Η έλλειψη αυτοπεποίθησης; Η ανησυχία για το αν θα γίνετε αποδεκτοί; Όταν κατανοήσετε καλύτερα τους λόγους, θα μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.
Κοινωνικοποίηση: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε νέους φίλους είναι τα κοινά ενδιαφέροντα, τα οποία όμως περιλαμβάνουν και συνέπεια και τακτικότητα στις συναντήσεις. Πηγαίνετε γυμναστήριο, κάντε εθελοντισμό, συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις -η συναναστροφή με κόσμο θα σας ανοίξει νέους δρόμους για νέες φιλίες.
Επανασύνδεση: Ελάτε ξανά σε επαφή με παλιούς φίλους από το πανεπιστήμιο, από το σχολείο, τη δουλειά, κ.λπ. και προσπαθήστε να χτίσετε ξανά τη σχέση σας.
Νέες φιλίες μέσω άλλων φίλων: Πολλές φορές στις παρέες φίλοι φέρνουν άλλους φίλους κι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να διευρύνετε τον κύκλο σας.
Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον: Κάνετε μια γνήσια και ειλικρινή προσπάθεια να γνωρίσετε κάποιον, δείχνοντας ενδιαφέρον, περνόντας χρόνο μαζί, κάνοντας ερωτήσεις και βέβαια, ακούστε προσεκτικά και δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που λέει. Οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα όταν βλέπουν ότι οι άλλοι τους ακούνε προσεκτικά, κάτι που τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν αξία.
Να είστε ανοιχτοί και αυθεντικοί: Οι φιλίες χτίζονται όταν οι άνθρωποι είναι ο εαυτός τους. Αν προσπαθείτε να δείξετε κάτι διαφορετικό από αυτό που είστε, μπορεί να είναι κουραστικό και να εμποδίσει τη δημιουργία αληθινών σχέσεων. Όταν είστε αυθεντικοί, οι άλλοι το αισθάνονται και νιώθουν κι εκείνοι άνετα.
Δώστε χρόνο στις σχέσεις: Οι φιλίες δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και οικειότητα. Να είστε υπομονετικοί και να επενδύετε χρόνο στη γνωριμία με τους άλλους, χωρίς να περιμένετε αμέσως να γίνετε... αυτοκόλλητοι.
Διατηρήστε επαφή: Όταν βρείτε άτομα με τα οποία αισθάνεστε άνετα, φροντίστε να διατηρείτε επαφή. Προτείνετε να βρεθείτε, στείλτε ένα μήνυμα ή καλέστε τους να κάνετε κάτι μαζί. Η τακτική επικοινωνία δείχνει το ενδιαφέρον σας και βοηθά στο να διατηρηθεί η σχέση.
Μην απογοητεύεστε εύκολα: Είναι φυσικό να μην ταιριάζετε με όλους. Δεν πειράζει αν κάποιες προσπάθειες δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Μην απογοητεύεστε, γιατί το να βρείτε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζετε μπορεί να χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια.
Αναγνωρίστε την αξία της αυτοφιλίας: Η φιλία με τον εαυτό μας είναι βασική για να έχουμε αληθινές σχέσεις με τους άλλους. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και είστε πιο ανοιχτοί στις νέες σχέσεις.