Photo credits: freepik.com
Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών και την ανάδειξη των δικαιωμάτων τους.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώς αποτελεί την επέτειο υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία: "Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του".
Τα 54 άρθρα της επικυρώθηκαν από 193 κράτη, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία, που δεν της έχουν δώσει νομική ισχύ, ενώ την έχουν υπογράψει. Στη χώρα μας κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.
Η Σύμβαση περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
- Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
- Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
- Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).
Σύμφωνα με τη Σύμβαση:
- Βασικό δικαίωμα των παιδιών αποτελεί το να είναι… παιδιά και να καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες για τροφή, νερό, σπίτι, γονείς, αγάπη, ευτυχία, ασφάλεια, φροντίδα, υγεία, ειρήνη, ισότητα, παιχνίδι, μόρφωση, δίκαιη μεταχείριση και να ακούγεται η φωνή τους.
- Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη.
- Οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή τους.
- Η οικογένεια έχει την ευθύνη να βοηθά το παιδί να μαθαίνει να ασκεί τα δικαιώματά του και να εξασφαλίζει την προστασία τους.
- Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για τα παιδιά. Όταν παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τις συνέπειες που θα έχουν στα παιδιά.
- Το κράτος έχει ευθύνη για την εξασφάλιση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Πρέπει να βοηθά την οικογένεια να τα προστατεύει και να δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν πλήρως.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, όλα τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται. Εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από τη φτώχεια (1 στα 6 παιδιά στον πλανήτη ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας), στερούνται στοιχειώδεις παροχές υγείας και σχολική εκπαίδευση, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεν έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, να δουλέψουν ή εκτίθενται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.
Ας γίνει υπενθύμιση προς τους «μεγάλους», να σέβονται τους «μικρούς» γι΄αυτό που είναι: παιδιά! Ας μην ξεχνάμε ότι η ευημερία των παιδιών σήμερα, σημαίνει ένα καλύτερο κόσμο για αυτά, αύριο!