Τι επιτρέπεται και τι να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Μαζί με τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης, έρχονται και πολλές απορίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με καθημερινές συνήθειες μίας γυναίκας. Τι επιτρέπεται και τι πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης; «Μπορώ να πίνω καφέ;» «Να βάψω τα μαλλιά μου;», «Η γάτα μου είναι επικίνδυνη για το μωρό;», είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες.  

Κάθε νέα μητέρα αναρωτιέται ποια από τα πράγματα που συνήθιζε να κάνει μέχρι τώρα μπορεί να θεωρούνται βλαβερά για το έμβρυο και άρα θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι γιατροί μας δίνουν τις γενικές κατευθύνσεις σε διάφορες τέτοιες απορίες, αλλά όπως πάντα, υπενθυμίζουμε ότι για κάθε τι που σας απασχολεί θα πρέπει να απευθύνεστε στο γυναικολόγο σας, αφού κάθε εγκυμοσύνη αποτελεί μία μοναδική περίπτωση.

Καφές
Ένας καφές την ημέρα επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, σχετικές μελέτες δείχνουν ότι ίσως να βοηθά και στην ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Αλκοόλ
Κάτι που, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη είναι το αλκοόλ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, περιοριστείτε σε ένα ποτήρι κρασί, που δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στο έμβρυο.

Ωμό ψάρι και κρέας
Στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών προϊόντων κρέατος ή ψαρικών, όπως και του κρέατος που δεν είναι καλά ή μέτρια ψημένο. Ειδικά για το κοτόπουλο και το χοιρινό, θα πρέπει να είναι καλά ψημένα και κατά την παρασκευή τους να μην υπάρχει επαφή με άλλες τροφές οι οποίες τρώγονται ωμές, όπως ψωμί ή  λαχανικά. Αποφεύγουμε, επίσης, οστρακοειδή και σούσι, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης και άλλων νόσων που επηρεάζουν σημαντικά όργανα του σώματος.

Κάπνισμα
Όπως είναι γνωστό, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στη διάρκεια της κύησης. Δυστυχώς, πρόκειται για μία συνήθεια που συναντάται σε αρκετές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και μετά από αυτή. Μπορεί, όμως, να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για μία μορφή παθητικού καπνίσματος, που εκθέτει το έμβρυο σε όλες τις βλαβερές συνέπειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας κατά 150%.  
Τι επιτρέπεται και τι να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη
Μανικιούρ & πεντικιούρ
Η περιποίηση και το βάψιμο των νυχιών επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού τα νύχια δεν απορροφούν ουσίες. Ωστόσο, ο χώρος που θα γίνει η διαδικασία θα πρέπει να αερίζεται καλά, για να αποφύγετε την έκθεση στις έντονες οσμές των προϊόντων.

Βάψιμο μαλλιών
Οι τεχνικές που απαιτούν βάψιμο από τη ρίζα πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο επιτρέπονται οι ανταύγειες, αφού με τον τρόπο αυτό δεν έρχεται σε επαφή η βαφή με το δέρμα, το οποίο απορροφά ουσίες. Όσο για τις βαφές φυτικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, επομένως κι αυτές πρέπει να αποφεύγονται.

Αποτρίχωση με laser
Η αποτρίχωση με laser δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις περιοχές ανάπτυξης του εμβρύου, δηλαδή στην κοιλιά και το μπικίνι.

Φαρμακευτική αγωγή
Αν ακολουθείτε κάποια χρόνια θεραπεία, λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλα φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας, δεδομένου ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά.  
Τι επιτρέπεται και τι να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη
Γυμναστική
Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχει άλλη οδηγία από το γυναικολόγο σας. Η σωματική δραστηριότητα κατά την εγκυμοσύνη σας βοηθά να παραμείνετε υγιείς, να αισθάνεστε ευεξία και να κοιμάστε καλύτερα. Επίσης, βοηθά το σώμα όχι μόνο στη διάρκεια του τοκετού, αλλά και να ξαναβρεί τη φόρμα του μετά από αυτόν.

Κατοικίδια
Προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή με αδέσποτα ή μη εμβολιασμένα ζώα, ειδικά με τις γάτες, καθώς υπάρχει κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.
Αν έχετε οικόσιτη γάτα θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση. Αν φέρει το παράσιτο και εσείς δεν έχετε νοσήσει, καλό θα ήταν να αναθέσετε την φροντίδα της σε κάποιον συγγενή ή φίλο σας για το διάστημα της εγκυμοσύνης. Αν δεν φέρει το παράσιτο, προστατέψτε την με το να μην βγαίνει εκτός σπιτιού και να μην έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες. Ζητήστε από κάποιον άλλον να καθαρίζει καθημερινά την άμμο της. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε μάσκα και γάντια μιας χρήσης για τη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά τα χάδια.

Καθαριστικά οικιακής χρήσης
Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή επαφή με καθαριστικά, μικροβιοκτόνα ή εντομοκτόνα, αφού η συνεχόμενη εισπνοή τους, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Ταξίδι με αεροπλάνο
Τα ταξίδια με αεροπλάνο μπορούν να πραγματοποιούνται τους πρώτους έξι μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός αν υπάρχει άλλη οδηγία από το γιατρό σας. Οι συσκευές ανίχνευσης εκπέμπουν απειροελάχιστη δόση της ακτινοβολίας, επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο. Όσο για τη βαρομετρική πίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου, η ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα της εγκύου δεν επηρεάζει μια υγιή έγκυο. Μετά τις 28 εβδομάδες σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν ιατρική βεβαίωση ότι η έγκυος μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς. Τέλος, δεν επιτρέπουν το ταξίδι σε έγκυο μετά την 37η εβδομάδα για απλή κύηση και μετά την 32η για πολύδυμη κύηση.