Μπορεί κάποτε οι περπατούρες να ήταν ένα διαδεδομένο μέσο ψυχαγωγίας για τα μωρά το οποίο θεωρούταν ότι τα βοηθά να μάθουν να περπατούν παρόλα αυτά η χρήση στράτας ή περπατούρας συνεχίζει να είναι αρκετά δημοφιλής, παρά τις αντίθετες συστάσεις. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει το μωρό να περπατήσει νωρίτερα ενώ υπάρχουν γονείς που λάτρεψαν τις περπατούρες γιατί τοποθετώντας το παιδί τους μέσα, μπορούσαν για ώρα να ασχοληθούν με διάφορες εργασίες στο σπίτι.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η χρήση περπατούρας κρύβει πολλά μειονεκτήματα για το παιδί. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία προκήρυξε την απαγόρευση της χρήσης περπατούρας στα μωρά από το 1995 και πιο πρόσφατα πολλοί οργανισμοί σε ευρωπαϊκές χώρες έκαναν το ίδιο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ατυχημάτων που σημειώθηκε.
Τα περισσότερα ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν με τους γονείς παρόντες και αυτό οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί το μωρό με αυτήν (έως περίπου 90 εκ. σε 1 δευτερόλεπτο). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν θεσπισθεί προδιαγραφές ασφαλείας όσον αφορά τις στράτες. Έτσι, το πλάτος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα μιας συνηθισμένης πόρτας, να έχουν φρένα που τις σταματούν στην άκρη της σκάλας κ.ά. Όμως, αυτές οι βελτιώσεις δεν μηδενίζουν τον κίνδυνο. Συστήνεται να μην χρησιμοποιείτε στράτα για το μωρό σας. Η χρήση στράτας δεν είναι ασφαλής, ακόμη και με τον γονιό παρόντα.
Τα μωρά που είναι σε στράτα μπορεί:
- Να κατρακυλήσουν στις σκάλες. Είναι το συχνότερο ατύχημα με στράτα και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
- Να πάθουν κάποιο έγκαυμα. Η στράτα δίνει την δυνατότητα στο μωρό να φτάσει ψηλότερα και έτσι να τραβήξει ένα τραπεζομάντηλο και να χύσει καυτά υγρά πάνω του ή να φτάσει σε καυτές επιφάνειες.
- Να πνιγούν, επειδή μπορεί να πέσουν σε πισίνα,μπανιέρα ή άλλη συλλογή νερού.
- Να πάθουν δηλητηρίαση, επειδή μπορεί να φτάσουν φάρμακα ή ουσίες που είναι ψηλότερα.
Καθυστέρηση Στην Ανάπτυξη:
“Αν χρησιμοποιήσω περπατούρα το παιδί μου θα περπατήσει πιο σύντομα?” Η απάντηση είναι : “Όχι!” Tο παιδί στην περπατούρα δε βλέπει τα ποδαράκια του και χάνει εντελώς την οπτική επαφή με το ίδιο του το σώμα που του μαθαίνει τον τρόπο που αυτό δουλεύει καθώς κινείται (BrainyChild, ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού). Επιπλέον, Ιρλανδοί ερευνητές κατέληξαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν περπατούρες καθυστερούν να κατακτήσουν τα αναπτυξιακά στάδια/ορόσημα. Φυσιολογικά παιδιά που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ περπατούρα σημειώνουν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ που αφορούν το γνωστικό και την κινητική ανάπτυξη. Ένα μωρό καθώς αναπτύσσεται, σέρνεται, μπουσουλάει, κάνει πλάγια βήματα γύρω από τα έπιπλα χρησιμοποιεί και ενδυναμώνει το σύνολο των μυών του σώματός του και αποκτά συντονισμό των κινήσεών του. Επιπλέον, αναπτύσσει τις ισορροπιστικές αντιδράσεις που καθιστούν το παιδί ικανό να κινηθεί με ασφάλεια. Ένα παιδί ‘’εγκλωβισμένο’’ σε μια περπατούρα στερείται όλων αυτών. Ιδιαίτερα η διαδικασία του μπουσουλήματος που έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην νοητική και μυοσκελετική ωρίμανση του παιδιού παρεμποδίζεται σημαντικά αν το παιδί χρησιμοποιεί περπατούρα.
Πηγές:
1) American Academy of Pediatrics. Baby walkers: A Dangerous Choice.
2) European Commission. Safety standards for baby walkers.
3) European Child Safety Alliance: A Guide to Child Safety Regulations and Standards in Europe. March 2003.
4) American Academy of Pediatrics. Bright Futures. Guidelines for Health Supervision of Infants, Children and Adolescents.
5) Raising Children Network (Australia). Babies Safety.