Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, είναι μία ακόμα υπενθύμιση για να δείξουμε στα ζώα την αγάπη και τον σεβασμό που αξίζουν και οφείλουμε να έχουμε προς αυτά.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων από την UNESCO, "όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης".
Με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα να ζουν σε άθλιες συνθήκες, χιλιάδες ζώα να κακοποιούνται ή ζουν μια βασανιστική ζωή, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι τα ζώα κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη και ότι πρέπει να καλυτερεύσουν τα πρότυπα καλής διαβίωσής τους σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ήταν μια ιδέα του Χάινριχ Ζίμερμαν, Γερμανού συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού "Άνθρωπος και Σκύλος". Διοργάνωσε την πρώτη εκδήλωση αφιερωμένη στα ζώα στις 24 Μαρτίου 1925 στο Sport Palace του Βερολίνου, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 5.000 άτομα. Αρχικά η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Καθώς όμως, το Sport Palace δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη την ημέρα, η ημέρα αυτή γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου το 1929. Στην αρχή εορταζόταν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Το 1931, ωστόσο, σε ένα διεθνές συνέδριο των οργανισμών προστασίας των ζώων που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία, ο Ζίμερμαν πρότεινε την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως μία παγκόσμιας κλίμακας γιορτή. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα, έγινε ομόφωνα δεκτή και η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.
Πώς επιδρούν τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους
Από την παιδική ακόμη ηλικία, το να μεγαλώνεις με ένα κατοικίδιο έχει πολλά θετικά στοιχεία. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, της υπευθυνότητας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών, ενώ μαθαίνουν αξίες όπως η φιλία και ο σεβασμός.
Πιο συγκεκριμένα, τα κατοικίδια ζώα:
- Δίνουν αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.
- Ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συναναστροφή.
- Αποτελούν έμπιστη συντροφιά για άτομα κάθε ηλικίας. Ειδικά για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους, και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία.
- Λειτουργούν ως ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος.
Σχετική μελέτη ανάμεσα σε κατόχους κατοικίδιων έδειξε ότι το 90% θεωρούν το κατοικίδιό τους "εξαιρετικά σημαντικό" ή "πολύ σημαντικό" γι’ αυτούς, 87% το θεωρούν μέλος της οικογένειας, το 50% έχει φωτογραφίες του στο κινητό, το σπίτι ή το γραφείο, το 50% του επιτρέπει να κοιμάται με τα μέλη της οικογένειας και το 15% γιορτάζει τα γενέθλια του. Σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές οικογένειες εξαφανίζονται, το 79% των ιδιοκτητών κατοικίδιων είπαν ότι μερικές φορές, το κατοικίδιό τους ήταν ο στενότερος σύντροφός τους.