Το γέλιο αποτελεί πηγή ζωής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Με το σκεπτικό αυτό, ο Ινδός παθολόγος Δρ. Μαντάν Κατάρια και η σύζυγός του και δασκάλα της γιόγκα, Μαντούρι, ίδρυσαν το 1995 τη γιόγκα γέλιου και τρία χρόνια αργότερα, γεννήθηκε η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου, με σκοπό να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, αδελφοσύνη και φιλία μέσω του γέλιου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, ξεκινώντας το 1998 στην Ινδία. Στη συνέχεια καθιερώθηκε σε πολλές άλλες χώρες. «Όταν γελάς, αλλάζεις και όταν αλλάζεις εσύ, αλλάζει και όλος ο κόσμος γύρω σου», σημειώνει ο Δρ. Μαντάν Κατάρια. Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει πορεία ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την παγκόσμια ειρήνη. Φέτος, όμως, καθώς αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση σε όλο τον κόσμο, οι γιορτές θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω Zoom, Skype και άλλων εφαρμογών.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μαντάν Κατάρια, «η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και πλάκα, είναι έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής». Η αλήθεια είναι ότι το γέλιο είναι πιο αυθόρμητο, πιο συχνό και πηγαίο στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Για αυτά, το γέλιο αποτελεί μια ενστικτώδη μορφή αλληλεπίδρασης, έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας. Μέσω του αβίαστου γέλιου τους εκφράζουν χαρά, ευγνωμοσύνη, αίσθηση άνεσης και οικειότητας με τον περίγυρο.
Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, μεγαλώνοντας να γελάμε. Γιατί το γέλιο είναι θαυματουργό. Δημιουργεί ευεξία, μειώνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, χαρίζει καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροζωία.
Συμβάλλει στην έκκριση των ενδορφινών, ορμόνες που σχετίζονται με την ευεξία και την καλή διάθεση. Κάνει καλό στην καρδιά. Κάθε φορά που γελάμε με την καρδιά μας ενισχύεται η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η παραγωγή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς. Λειτουργεί ως κατευναστικό του πόνου, βοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, λόγω τόνωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Καίει θερμίδες. Το πηγαίο γέλιο φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων με το γρήγορο περπάτημα.