Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 1948. Ο φετινός εορτασμός σχετίζεται με την κρίση της πανδημίας του COVID-19, την εμβάθυνση της φτώχειας και τις αυξανόμενες ανισότητες και διακρίσεις.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2020 είναι «Ανακάμπτουμε Καλύτερα - Υπερασπιζόμαστε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και εστιάζει στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προσπάθειας ανάκαμψης.
Ο στόχος είναι η δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους και η εφαρμογή των προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση εδραιωμένων ανισοτήτων, αποκλεισμού και διακρίσεων. Ειδικά η τρέχουσα κρίση λόγω της πανδημίας, επιδείνωσε τη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις. Πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά αυτών των κενών, ώστε να ανακάμψουμε σωστά και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, πιο ανθεκτικό, δίκαιο και αειφόρο.
Είναι αλήθεια ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό πολιορκία σε όλο τον κόσμο. Το κράτος δικαίου υπονομεύεται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, για όλους, παντού.
Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία για επαναβεβαίωση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανοικοδόμηση του κόσμου που επιθυμούμε, αλλά και της ανάγκης για παγκόσμια αλληλεγγύη και διασύνδεση.
Λίγα λόγια για την Οικουμενική Διακήρυξη
Η Οικουμενική Διακήρυξη διακηρύσσει τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 500 γλώσσες και αποτελεί το πλέον μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο.
Τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από τη φυλή, τις πεποιθήσεις, τον τόπο διαμονής μας ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αιώνια και αδιαίρετα. Δεν μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην "καρδιά" των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αφού δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα προόδου της ανθρωπότητας και μια κορυφαία κατάκτηση των σύγχρονων κοινωνιών και των λαών του κόσμου. Ωστόσο, η σκληρή αλήθεια είναι ότι αποτελεί ακόμα όραμα και όχι πραγματικότητα η μέρα που κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, ισότιμα και ανεμπόδιστα.