Τον πρώτο καιρό της ζωής μας, η μαμά μας είναι όλος μας ο κόσμος. Όσο όμως κι αν μεγαλώσουμε, η μητέρα μας είναι πάντα εκεί, το στήριγμά μας, μια ανοιχτή αγκαλιά, ένας ξεχωριστός άνθρωπος στη ζωή μας. Πέρα από ένα γενετικό δεσμό, η σχέση μας με τη μητέρα μας περιλαμβάνει ένα μοναδικό συναισθηματικό δεσμό, μια αγάπη χωρίς όρια.
Προς τιμή κάθε μητέρας, καθιερώθηκε η γιορτή της Μητέρας, που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, αν και ας μην περιμένουμε αυτή τη μέρα για να εκδηλώνουμε την αγάπη μας στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο.
H γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα. Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω, στο 1868 και στην Αμερική, όταν η ακτιβίστρια Ann Reeves Jarvis ίδρυσε ένα κίνημα υπέρ της ειρήνης, το οποίο απαρτιζόταν από μητέρες, με το όνομα "Ημέρα Φιλίας της Μητέρας" (Mother’s Friendship Day), λίγο μετά τον αμερικανικό εμφύλιο.
Μετά το θάνατό της το 1905, η κόρη της Anna, θέλοντας να τιμήσει το έργο της μητέρας της, αποφάσισε να καθιερώσει μια συγκεκριμένη μέρα για να συγκεντρώνει μια μεγάλη ομάδα μητέρων (1908), ώστε να συζητούν για τη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, κ.α. Επέλεξε ως σύμβολο της ημέρας αυτής το λευκό γαρύφαλλο, καθώς συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, ενώ το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της. Το 1914 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Thomas Woodrow Wilson, όρισε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως μέρα της γιορτής της Μητέρας.
Στο πέρασμα των χρόνων, η Anna Reeves Jarvis απογοητεύτηκε όταν είδε ότι η γιορτή αυτή άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα και προσπάθησε να επαναφέρει τον αρχικό της σκοπό με διάφορες ενέργειες, μέχρι και με επίθεση στην τότε Πρώτη Κυρία, Eleanor Roosevelt, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιούσε την ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσει πόρους για φιλανθρωπίες. Ο αγώνας της έλαβε τέλος λίγο πριν φύγει από τη ζωή, το 1948. Έκτοτε η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο, με σαφή βέβαια την εμπορευματοποίηση του θεσμού.
Στην Ελλάδα, η γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την Υπαπαντή, που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ένα έθιμο που τηρούν ακόμη πολλές μητέρες πηγαίνοντας τα 40 ημερών μωρά τους στην εκκλησία για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός με τη γιορτή της μητέρας άρχισε το 1929, αλλά τη δεκαετία του 1960 ατόνησε και κυριάρχησε η συνήθεια εορτασμού τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως είχε καθιερωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες αναφορές για τη γιορτή της Μητέρας γίνονται ήδη από την αρχαιότητα, όπου η μητέρα Γη (Γαία), προσωποποίηση της φύσης, λατρευόταν ως υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία πέρασε στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, η οποία χαρακτηριζόταν ως η "μητέρα των θεών" και τιμούνταν από τους αρχαίους Έλληνες κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γονιμότητας.