Πότε πρέπει να κάνετε το πρώτο μπανάκι στο μωρό τους, πόσο συχνά και με ποιον τρόπο; Όπως θα διαπιστώσετε, το μπάνιο είναι μια διαδικασία παιχνιδιού και χαλάρωσης για το μωρό. Δημιουργήστε μια ρουτίνα, κάνοντας το μωρό σας μπάνιο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ και φροντίστε να είστε μαζί και οι δύο γονείς, ειδικά για το πρώτο χρονικό διάστημα. Δεν πειράζει εάν μια ημέρα δεν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, έτσι και αλλιώς πλένετε αρκετές φορές μέσα στο 24ωρο.
Το πρώτο μπανάκι στην μπανιέρα θα πρέπει να γίνει αφού πέσει ο ομφαλός και λίγες ημέρες αργότερα, αφού στεγνώσει καλά η περιοχή αυτή (περίπου τη δεύτερη εβδομάδα ζωής). Έως τότε, μπορείτε να πλύνετε το μωρό σας τμηματικά, δηλαδή το άνω μέρος και το κάτω μέρος από τον ομφαλό, προσέχοντας όσο γίνεται να μην βρέξετε την περιοχή.
Το μπανάκι του Μωρού σας - TIPS
- Έχετε δίπλα σας το απαραίτητο σετ μπάνιου πριν ξεκινήσετε (πετσέτες, μπουρνουζάκι με κουκούλα, βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο, αποστειρωμένες γάζες, οινόπνευμα, πάνα και καθαρά ρούχα).
- Περάστε το χέρι σας ανάμεσα στα ποδαράκια του μωρού και τοποθετήστε το επάνω στο αντιβράχιό σας, είτε έχοντας το μωρό μπρούμυτα είτε ανάσκελα.
- Ελέγξτε τη θερμοκρασία, πριν βάλετε το μωρό σας στο νερό. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα αφρόλουτρου και σαμπουάν.
- Προσέξτε στο μπανάκι όταν πρόκειται για κορίτσι, να ρίξετε το νερό από μπρος προς τα πίσω. Καθαρίσετε την περιοχή της μασχάλης, τη βουβωνική περιοχή, τους αγκώνες και τα γόνατα.
- Σκουπίστε καλά ειδικά όπου υπάρχουν πτυχές, ανάμεσα στα ποδαράκια του, πίσω από τα γόνατα, καθώς και περιπρωκτικά, διότι από παραμένει υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.
- Τέλος, καθαρίστε με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα (70ο) την περιοχή του ομφαλού και κλείστε την πάνα κάτω από τον ομφαλό, ώστε η περιοχή να μείνει ανοικτή και να στεγνώσει.
- Κατά τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής στα κορίτσια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι εκκρίσεις και οι κρέμες της πάνας συσσωρεύονται μεταξύ του αιδοίου και των εξωτερικών χειλέων. Αυτή η περιοχή απαιτεί πιο επιμελή καθαρισμό. Για ένα νεογέννητο κοριτσάκι, η λευκή έκκριση είναι κοινή μεταξύ των εσωτερικών χειλέων και του κόλπου. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσετε αυτό το φυσιολογικό έκκριμα, που μοιάζει με βλέννη.
- Όσον αφορά τα αγόρια, καθαρίστε τις πτυχώσεις κάτω από το όσχεο, το δέρμα της βουβωνικής χώρας και τον γλουτό, καθώς και γύρω από τη βάση του πέους. Καθαρίστε την περιοχή περιτομής, εάν είναι απαραίτητο. Μην αποσύρετε την ακροποσθία εάν δεν έχετε περιτομή.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό σφουγγάρι, θα πρέπει όμως να στεγνώνει καλά και ανανεώνεται συχνά.
- Αφού λούσετε το μωρό σας, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, βάλτε του ένα μακό σκουφάκι, ώστε να απορροφήσει την υγρασία από τα αυτάκια του. Μην καθαρίσετε τα αυτάκια με μπατονέτες, ακόμη και τις παιδικές.
Θυμηθείτε...
- Δεν χρειάζεται η χρήση αφρόλουτρου κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό σας. Αρκεί να το ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό. Ειδικά τα θηλάζοντα βρέφη έχουν αρκετές κενώσεις την ημέρα, οπότε η συχνή χρήση σαπουνιού διαταράσσει του δέρματος. Όταν είστε στο σπίτι, μην χρησιμοποιείται μωρομάντηλα, αλλά απευθείας πλύσιμο με νερό.
- Εάν το μωρό σας έχει ατοπική δερματίτιδα, ο παιδίατρος θα σας υποδείξει σαπούνι και κρέμα με ειδική σύνθεση, κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας.
- Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα) είναι μια άλλη περίπτωση που απαιτεί ειδική περιποίηση. Πρόκειται για φολίδες («λέπια» καφεκίτρινου χρώματος) που εμφανίζονται κυρίως στο κεφαλάκι του μωρού σας (μπορεί να επεκταθεί γύρω από τη μύτη, πίσω από τα αυτιά και στα βλέφαρα). Για να βοηθήσετε στην απολέπισή τους, πριν λούσετε το μωράκι σας, κάντε απαλό μασάζ με κατάλληλο ενυδατικό λάδι (ακόμη και ελαιόλαδο) και αφήστε το για λίγη ώρα να μαλακώσει τις φολίδες. Έπειτα μπορείτε να λούσετε το κεφαλάκι και με μια μαλακή χτένα να αφαιρέσετε ευκολότερα τη νινίδα.
- Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς πρόσθετα συστατικά, φιλικά προς το βρεφικό δέρμα.
- Ορισμένα βρέφη διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Για να τα ηρεμήσετε μπορείτε να καθιερώσετε μια ρουτίνα που να περιλαμβάνει μετά το μπάνιο, κάτι ευχάριστο για το μωρό σας (μασάζ, χαλαρωτική μουσική, διάβασμα παραμυθιού).
Το μπανάκι αποτελεί άλλη μια σημαντική επαφή με το μωρό σας που σας φέρνει ακόμη πιο κοντά. Ενδυναμώνει τη σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που έχει ήδη ξεκινήσει, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τον πιο σημαντικό δεσμό στον κόσμο: αυτόν του γονέα με το παιδί του.