Η τηλεργασία έχει μπει για καλά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας λόγω κορωνοϊού, αφού η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για μία μορφή εργασίας που εκτελείται εξ αποστάσεως, εξασφαλίζοντας λιγότερο συγχρωτισμό, άρα περισσότερη ασφάλεια και μικρότερες πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου.
Στην τηλεργασία, ο εργαζόμενος εκτελεί τα καθήκοντά του από το σπίτι του ή κάποια άλλη τοποθεσία, χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας. Είναι, δηλαδή, μία ευέλικτη μορφή εργασίας που δεν απαιτεί φυσική παρουσία του εργαζομένου στον τυπικό χώρο εργασίας του.
Πέρα από τη συγκεκριμένη συγκυρία του κορωνοϊού, που έφερε την τηλεργασία στην επικαιρότητα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, η τάση αυτή έχει υιοθετηθεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στην Αμερική, ενώ εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σε αυτό συμβάλλει η τεράστια εξέλιξη και εκτεταμένη χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφόρησης και τηλεπικοινωνίων, καθώς μεγάλο ποσοστό διαφορετικών εργασιών μπορεί να πραγματοποιηθεί από το σπίτι ή από οποιοδήποτε άλλο σημείο.
Τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας είναι πολλά: μειώνει την κίνηση στους δρόμους, τα οδικά ατυχήματα, τα αέρια θερμοκηπίου, τη χρήση ενέργειας, εξοικονομεί καύσιμα.
Για τις εταιρείες, η τηλεργασία μειώνει τα κόστη, το αποτύπωμα του άνθρακα, τη χρήση ενέργειας, το συνωστισμό, ενώ επιταχύνει την προσαρμοστικότητα των εργαζομένων.
Για τους εργαζομένους, η εργασία από το σπίτι βελτιώνει την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, αυξάνει την παραγωγικότητα καθώς η εργασία γίνεται πιο απερίσπαστα, συμβάλλει στην αποφυγή χρονοβόρων μετακινήσεων και στη μείωση λειτουργικών εξόδων.