Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μία φυσιολογική φάση της ζωής της γυναίκας, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου και πλήρη διακοπή του, περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Οι ορμονικές αλλαγές έχουν πολλαπλές επιδράσεις στον οργανισμό της γυναίκας, στο αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το σκελετικό σύστημα.
Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα όπως:
- Εξάψεις (φουντώματα): Παρουσιάζονται στο 85% των γυναικών για περισσότερο από 12-18 μήνες, ενώ το 50% μπορεί να έχει εξάψεις ως και 5 χρόνια. Η συχνότητά τους μπορεί να είναι κάθε 10- 30 λεπτά και να φτάνουν τις 100 φορές στη διάρκεια μιας ημέρας.
- Εφιδρώσεις: Ακολουθούν συνήθως τις εξάψεις και μπορεί να συμβαίνουν και τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο ή μπορεί να εμφανίζονται και μόνες τους.
- Αίσθημα ψύχους μετά τις εφιδρώσεις.
- Ταχυκαρδίες και έντονο αίσθημα παλμών.
- Διαταραχές της έμμηνου ρύσης: Η περίοδος έρχεται όλο και αργότερα, και η αραιομηνόρροια αυξάνεται συνεχώς, με καθυστερήσεις στον κύκλο 10-20 ημερών. Ταυτόχρονα μπορεί να συμβεί και συχνομηνόρροια (κύκλος κάτω των 26 ημερών) ή εμφάνιση περιόδου δύο φορές στον ίδιο μήνα (μητρορραγία). Η ποσότητα του αίματος μπορεί να είναι έντονη για 2 ημέρες και κατόπιν να σταματά.
- Αίσθημα κόπωσης: Οι διαταραχές ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος είναι ένα ακόμα σύμπτωμα, αποτέλεσμα της ορμονικής ανεπάρκειας και των νυχτερινών εξάψεων, επιτείνοντας το αίσθημα κόπωσης.
- Ευερεθιστότητα και νευρικότητα: Φυσικά επακόλουθα των προηγούμενων διαταραχών.
- Διαταραχές συναισθήματος, ευμετάβλητη διάθεση.
- Αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης.
- Αύξηση σωματικού βάρους: Συνήθως παρατηρείται λήψη 1-1,5 κιλού ανά έτος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, μείωση του λιπώδους ιστού των μαστών και συγκέντρωση λιπώδους ιστού στην περιοχή της κοιλιάς, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση.
- Διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα.
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;
Ο ρόλος της διατροφής είναι αποδεδειγμένος στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της φάσης της εμμηνόπαυσης. Σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Λόγω της απώλειας οστικής πυκνότητας, είναι απαραίτητη η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου, την οποία μπορείτε να πάρετε από τροφές όπως γαλακτοκομικά, αμύγδαλα, μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D, την οποία συνθέτουμε κυρίως μέσω της ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο, αλλά υπάρχει και σε τροφές όπως ο σολομός, το μουρουνέλαιο και το αυγό.
Απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών, αλλά και την προστασία της καρδιάς, είναι το κάλιο που βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και το μαγνήσιο, με καλές πηγές του τα γαλακτοκομικά, τις πατάτες, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Με την επιπλέον πρόσληψη καλίου και μαγνησίου συνιστάται μείωση πρόσληψης νατρίου, δηλαδή, αποφυγή κατανάλωσης επιτραπέζιου αλατιού, αλλαντικών, αλμυρών τυριών και συσκευασμένων τροφίμων.
Παράλληλα, συστήνεται η υιοθέτηση της άσκησης και σε αυτή την περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Ενδείκνυται η μέτριας έντασης αερόβια γυμναστική και η ήπια άσκηση με αντιστάσεις, η οποία φαίνεται ότι ευνοεί τη διατήρηση υγιούς οστικής πυκνότητας.
Πέρα από τις γενικές οδηγίες, μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της, για να έχει μία εξατομικευμένη, επιστημονική καθοδήγηση και να βιώσει όσο πιο ανώδυνα τη μεταβατική αυτή περίοδο.