Η επιστήμη των αντηλιακών και πως προστατεύουν το δέρμα

Μάθε καλά την επιστήμη των αντηλιακών, μαμά

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη είτε λόγω διακοπών, είτε λόγω άσκησης και παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τους ενήλικες να τα κάνουν όλα αυτά, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να τα κάνουν με ασφάλεια. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ωφέλιμη αλλά ταυτόχρονα είναι και βλαβερή. Είναι αλήθεια ότι το δέρμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός παράγει τη βιταμίνη D, αλλά γι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερο από μια μικρή δόση ήλιου, 20-30 λεπτών την ημέρα.

Περαιτέρω έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι κυρίως επιβλαβής. 

Η χρήση αντηλιακού είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φωτοπροστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Θα προστατέψει το δέρμα από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και θα το εμποδίσει να γίνει κατακόκκινο σαν του αστακού. Τα αντηλιακά προϊόντα για την προστασία του δέρματος αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940 και έχουν εξελιχθεί από απλές «κρέμες φραγμού», που προστάτευαν μόνο από την UVB, σε μια μεγάλη ποικιλία συνθέσεων με 16 έως πάνω από 30 διαφορετικές ενεργές χημικές ουσίες φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας. Η χημεία αυτών των μορίων μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του γιατί πρέπει να εφαρμόζεται επανειλημμένα το αντηλιακό.

Για να κατανοήσουμε την προστασία που προσφέρει το αντηλιακό, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε από τι προσπαθούμε να προστατευτούμε. Το αντηλιακό είναι σχεδιασμένο για να μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Αυτή έχει μικρότερο μήκος κύματος από το ορατό φως. Πολλή από την ενέργεια που εκπέμπεται από τον ήλιο είναι υπό μορφή UV. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Μια από αυτές είναι η UVC (με μήκος κύματος ~ 290-100nm) η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας πριν φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Υπάρχουν δύο άλλες κατηγορίες ωστόσο, η UVA και η UVB, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Η UVB (μήκος κύματος ~ 290-320nm) αποτελεί το 5% περίπου της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Προκαλεί την παραγωγή περισσότερης μελανίνης από το δέρμα, στην οποία οφείλεται το μαύρισμα από τον ήλιο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και άμεση βλάβη στο DNA, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η UVA (μήκος κύματος ~ 320-400nm) είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια της Γης από τον ήλιο, περίπου το 95%. Η UVA μπορεί να διεισδύσει πολύ πιο βαθιά μέσα στο δέρμα από η UVB. Προκαλεί ρυτίδωση και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η UVA μπορεί επίσης να δημιουργήσει αντιδραστικά μόρια στο δέρμα και έτσι να προκαλέσει έμμεσα βλάβη στο DNA και να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Για ένα χρονικό διάστημα θεωρούνταν σχετικά αβλαβής σε σύγκριση με τη UVB. Τώρα πλέον έχει φανεί η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει, γι αυτό τα αντηλιακά έχουν συμπεριλάβει διαφορετικά χημικά μόρια για να προστατεύουν και από αυτό το τμήμα του φάσματος UV.

Η επιστήμη των αντηλιακών και πως προστατεύουν το δέρμα_2

Πώς λειτουργεί το αντηλιακό χημικά;

Τόσο ανόργανες όσο και οργανικές χημικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ενός αντηλιακού για να παρέχουν προστασία. Οι δύο ανόργανες ενώσεις που χρησιμοποιούνται είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Στις αντηλιακές συνθέσεις, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ανόργανων και οργανικών χημικών ουσιών. Λόγω των χημικών τους δομών, οι χημικοί δεσμοί σε ορισμένες οργανικές ουσίες, είναι σε θέση να απορροφούν φωτόνια από υπεριώδη ακτινοβολία και να διαχέουν την ενέργεια αυτή με ακίνδυνο τρόπο υπό μορφή θερμότητας. Διαφορετικές οργανικές χημικές ουσίες με διαφορετική χημική δομή μπορούν να οδηγήσουν σε απορρόφηση σε διαφορετικά μήκη κύματος, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μίγμα αυτών των οργανικών χημικών ουσιών μπορεί να εξασφαλίσει προστασία έναντι του πλήρους φάσματος των μηκών κύματος UVA και UVB. Αυτή η χημική δομή και οι ιδιότητες των ουσιών αυτών εξηγούν επίσης, σε κάποιο βαθμό, γιατί τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται εκ νέου.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται θα είναι φωτοσταθερές. Δηλαδή, δε θα διασπαστούν όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μερικές από αυτές όμως, θα διασπαστούν αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς απορροφούν το υπεριώδες φως Μπορεί να προστεθούν και άλλες χημικές ουσίες για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της διάσπασης και αυτός μπορεί να είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το αντηλιακό είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται τακτικά. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή ακόμη και αυτών των αντηλιακών που ισχυρίζονται ότι είναι «ανθεκτικά στο νερό» γιατί και αυτά τελικά θα εξαφανιστούν, οπότε θα πρέπει να καθορίζεται κανονικά το χρονικό διάστημα στο οποίο παραμένουν ανθεκτικά στο νερό.

Θυμηθείτε

Το αντηλιακό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από το ηλιακό έγκαυμα και κάποιους καρκίνους του δέρματος, αλλά μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Λάβετε υπόψη ότι τα αντηλιακά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για προστασία από τον ήλιο, όχι ως λόγος μεγαλύτερου χρόνου παραμονής στον ήλιο.

Αναδημοσίευση από το faepaidimou