Ναι, και οι γονείς έχουν τη δική τους ημέρα, αφού η 1η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, αποτελώντας φόρο τιμής στους γονείς όλου του κόσμου και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανατροφή κάθε παιδιού και γενικά σε κάθε κοινωνία.
Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε το 2012 από τον ΟΗΕ, ο οποίος στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι «η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση». Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων παρέχει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε όλους τους γονείς για την «ανιδιοτελή δέσμευσή τους στα παιδιά και τη δια βίου θυσία τους για την ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης».
Η καθοριστική σημασία του γονεϊκού ρόλου αποδεικνύεται, αν ο καθένας από εμάς αναλογιστεί πόσο συχνά επικαλείται τους γονείς του μέσα στην καθημερινότητα του, συνειδήτα ή ασυνείδητα, είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Τις περισσότερες φορές οι γονείς αποτελούν μία σταθερά στη ζωή μας, μία πηγή ασφάλειας και προστασίας απέναντι στην αβεβαιότητα της ζωής, αλλά και αισιοδοξίας. Είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν την αγάπη και την τρυφερότητα που κάθε παιδί έχει ανάγκη, και αποτελούν το στήριγμά μας ακόμη και στην ενήλικη ζωή.
Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κανείς καλείται να αντιπαρατεθεί με τους γονείς του, όταν οι γονείς γίνονται σύμβολο ανελευθερίας, εμποδίων, προδιαγεγραμμένου, όταν το πρότυπο τους γίνεται ασφυκτικό και καθηλωτικό. Όλα αυτά τα βιώματα πηγάζουν από την παιδική ηλικία και τη σχέση μας με τους γονείς μας, η οποία παραμένει ζωντανή μέσα μας και σημείο αναφοράς σε όλη μας τη ζωή.
Η ιδιαίτερη σημασία των γονέων προκύπτει και από το γεγονός ότι αποτελούν τον πυρήνα της οικογένειας. Είναι οι δύο άνθρωποι που επιθυμούν να ζήσουν μαζί, να μοιραστούν τη ζωή τους, να δημιουργήσουν μία οικογένεια. Με τον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο, οι γονείς αποτελούν το πρώτο περιβάλλον του, είναι εκείνοι που το στηρίζουν βιολογικά και ψυχικά και μεγαλώνοντας, το βοηθούν να ενταχθεί στην κοινωνία και να αναλάβει το ρόλο του μέσα σε αυτή.
Η σημασία της γονεϊκής λειτουργίας ίσως γίνεται περισσότερο αισθητή στις περιπτώσεις που απουσιάζει ή δυσλειτουργεί. Δηλαδή, όταν κανείς μπορεί να δυσκολεύεται ή αδυνατεί να ανακαλέσει και να ανατρέξει μέσα σε αυτά τα πρωταρχικά βιώματα ασφάλειας, στοργής και εμπιστοσύνης, από τον οποίο μπορεί να αντλήσει χαρά και ικανοποίηση.