Έχετε μόλις γεννήσει και κάθε μέρα είναι για εσάς μια νέα εμπειρία. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, μαθαίνετε συνέχεια κάτι νέο, τόσο για την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού σας, όσο για τον εαυτό σας και τον καινούριο σας ρόλο. Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι είναι μια αλλαγή που επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή σας. Μην περιμένετε, λοιπόν, να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα με το που θα περάσετε την πόρτα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πάρει από μερικές μέρες ως λίγους μήνες για να βρείτε το ρυθμό σας. Σε αυτό το διάστημα της προσαρμογής, προσπαθήστε να είστε πιο χαλαρή και να μην ασχολείστε τόσο με το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα.
- Τις πρώτες σαράντα ημέρες περνάτε την περίοδο της λοχείας, κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά στην κατάσταση πριν από τον τοκετό. Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο συντελούνται πολλές σωματικές, ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές και μεταπτώσεις.
- Το σώμα σας περνάει σημαντικές φυσικές αλλαγές. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα μετά τον τοκετό, μπορεί να είναι ότι πιθανώς θα εξακολουθείτε να φαίνεστε σαν έγκυος. Συνήθως χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να ανακάμψει πλήρως, ειδικά η κοιλιά.
- Μετά τον τοκετό, το στήθος είναι σε θέση να παράγει γάλα και το ξεκίνημα της λειτουργίας αυτής γίνεται όταν το ίδιο το μωρό αρχίσει να θηλάζει. Το πρώτο γάλα λέγεται πρωτόγαλα (πύαρ). Περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα γίνεται μεταβατικό γάλα και την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα.
- Ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος και η βασικότερη αιτία για αυτό είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του μωρού στο μαστό. Η σωστή θέση προϋποθέτει το μωρό να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου χεριού σας κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Όταν το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος, ώστε το μωρό πάρει στο στόμα του τμήμα της θηλαίας άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από τη θηλή σας. Με την εξάσκηση τυχόν δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
- Οι τραυματισμένες θηλές είναι αποτέλεσμα κακής θέσης στη διάρκεια του θηλασμού. Προσπαθήστε να μην τραβάτε το μωρό απότομα από το στήθος σας όταν τελειώσει ο θηλασμός. Φροντίστε, επίσης, να μην κοιμάται το βρέφος ενώ έχει τη θηλή σας στο στόμα του. Αποφύγετε να βάζετε οινόπνευμα ή αντισηπτικά στις θηλές, γιατί ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα και είναι εύκολο να τραυματιστούν.
- Για περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό ίσως χρειαστεί να φοράτε σερβιέτα για να απορροφήσει τη ροή του αίματος που ονομάζεται λοχία, η οποία κυμαίνεται από κόκκινο σε κίτρινο έως λευκό.
- Πολλές γυναίκες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα μετά τη γέννα. Μην ανησυχείτε για τα ράμματα. Χαλαρώστε, συγκεντρωθείτε και φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυτικές ίνες και υγρά.
- Περίπου το 70-80% των νέων μητέρων βιώνουν μία περίοδο ελαφριάς ψυχολογικής πτώσης και εναλλαγών διάθεσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Αυτό διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη, κατά την οποία κάποια συμπτώματα είναι κοινά, αλλά διαρκούν περισσότερο με αποτέλεσμα η μητέρα να μην μπορεί να φροντίσει το μωρό της και να αντεπεξέλθει στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες, καθώς και τους νέους μπαμπάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η λήψη θεραπείας είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, οπότε μιλήστε με τον σύντροφό σας και απευθυνθείτε στο γιατρό σας.