Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή κορωναϊού;
Δυστυχώς η διάκριση δεν είναι πάντοτε εύκολη καθώς συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και της προσβολής από τον κορωναϊό (COVID- 19) μπορεί να εμφανίζουν αλληλοεπικάλυψη. Κοινά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως η ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ο ξηρός βήχας και το πτάρνισμα αναφέρονται επίσης και σε περιστατικά που νοσούν από τον κορωναϊό (COVID -19).
Σημεία «κλειδιά» για τη διαφοροδιάγνωση:
- Στην αλλεργική ρινίτιδα δεν εντοπίζουμε συμπτώματα όπως δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, αίσθημα βάρους στο θώρακα, δύσπνοια, διάρροια, κακουχία ή πόνο στις αρθρώσεις.
- Στην αλλεργική ρινίτιδα συνήθως αναφέρεται αίσθημα κνησμού σε μάτια, λαιμό, μύτη, αυτιά, κάτι που δεν παρατηρείται στα περιστατικά με COVID-19. Επίσης συχνά συνυπάρχει με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια, οίδημα στα μάτια.
- Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζουν συνήθως πολλαπλούς πταρμούς που δεν μπορούν να τους ελέγξουν (non- stop sneezing). Αντιθέτως, το πτάρνισμα σε περιστατικά με COVID- 19 δε φαίνεται να είναι συχνό ενώ προεξάρχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα: δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός, δύσπνοια, βήχας, κακουχία.
- Η αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζει επαναληψιμότητα (π.χ. κάθε άνοιξη ).
- Ασθενείς με γνωστό ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας έχουν συχνά και άσθμα που σημαίνει πως παρουσιάζουν βήχα, δύσπνοια, συριγμό χωρίς αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται σε λοίμωξη.
Σχετικά με την ανοσμία;
Φαίνεται πως σε εξαιρετικά σημαντικό αριθμό περιστατικών με COVID- 19 αναφέρεται εν αιθρία μικρού ή και μεγάλου βαθμού απώλεια της όσφρησης (ο ασθενής μπορεί να αδυνατεί να μυρίσει ακόμη και ένα έντονο άρωμα) ως ένα από τα πρώιμα συμπτώματα. Αυτή η διαταραχή βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί όχι μόνο σε λοίμωξη από τον κορωναϊό αλλά και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως και στη γρίπη. Διαταραχές της όσφρησης όμως εμφανίζουν συχνά και ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα οι οποίοι πιθανά να παρουσιάζουν εκφυλίσεις του ρινικού βλεννογόνου τους (πολυποειδείς εκφυλίσεις ιδίως προς τις ηθμοειδείς κυψέλες ή και πολύποδες ρινός). Η εμφάνιση στην περίπτωση αυτή είναι σταδιακή. Είναι εύκολα κατανοητό λοιπόν πως η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού είναι ιδιαιτέρως βοηθητική και φυσικά η κλινική εξέταση δίνει την οριστική απάντηση.
Οδηγίες για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα στην «εποχή του κορωναϊού».
- Πτάρνισμα: Καλύπτουμε το στόμα μας με ένα χαρτομάντηλο το οποίο στη συνέχεια πετάμε σε πλαστική σακούλα με κορδόνι ή τουλάχιστον καλύπτουμε το στόμα με τη γωνία του αγκώνα μας όταν δεν έχουμε χαρτομάντηλο.
- Θεραπεία για την αλλεργία: Λάβετε από νωρίς και συστηματικά την αγωγή σας με αντιισταμινικά. Μην την αμελήσετε ούτως ώστε να αποφύγετε την «παρεξήγηση» των αλλεργικών σας συμπτωμάτων με αυτά των νοσούντων από COVID -19.
- Αναγνωρίστε στον εαυτό σας τα συμπτώματα που είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που βιώνετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
- Μείνετε σπίτι. Ακολουθείστε τις κεντρικές οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό αυτή την περίοδο, βγείτε μόνο για τα απαραίτητα και συμβάλετε στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού ενώ ταυτόχρονα προστατεύετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
Γράφτηκε από Δρ. Ειρήνη Λ. Μάντζαρη, MD, PhD
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων
Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, Κλινική ΙΑΣΩ
Αναδημοσίευση από iasopaidon.gr