1. Θηλασμός – Σίτιση
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής συστήνεται αποκλειστικός μητρικός θηλασμός έως την ηλικία των 6 μηνών και συνέχισή του έως τουλάχιστον 12 μηνών.
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πάρα πολλά, όπως:
- Αντισώματα περνούν από τη μητέρα στο βρέφος και το προστατεύουν από τις λοιμώξεις
- Tα ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
- Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν μικρότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό γάλα
- Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα
- Βοηθά σημαντικά στην εδραίωση σχέσης μητέρας – παιδιού
Η παραγωγή του γάλατος ακολουθεί τον κανόνα «της προσφοράς και της ζήτησης», δηλαδή όσο θηλάζει η μητέρα τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Έτσι λοιπόν, συστήνεται πολύ συχνός θηλασμός. Δεν υπάρχουν κανόνες και προγράμματα, ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα. Ο Παιδίατρός σας θα ελέγξει το βάρος και εάν η σίτιση του νεογέννητου είναι επαρκής.
2. Ντύσιμο/ Θερμοκρασία δωματίου
Το νεογέννητο βρέφος πρέπει να φοράει ένα «εσωτερικό» (εσώρουχο) και ένα «εξωτερικό» κορμάκι. Η ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη.
- Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες
- Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο (κυρίως στον αυχένα)
- Το δωμάτιο του μωρού σας θα πρέπει να είναι ευάερο και ευήλιο με ιδανική θερμοκρασία 21-22℃. Θα πρέπει να το αερίζετε τουλάχιστον 1-2 φορές την μέρα, ακόμα και τον χειμώνα.
3. Ύπνος
Το νεογέννητο κοιμάται περίπου 16-18 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής τα μωρά κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους έως την ηλικία των 6 μηνών, όχι όμως στο κρεβάτι τους.
Κρατήστε μαλακά αντικείμενα, λούτρινα παιχνίδια και χαλαρά σκεπάσματα μακριά από την περιοχή ύπνου του μωρού σας, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά του.
- Η πιο ασφαλής βρεφική κούνια είναι η «άδεια κούνια»
4. Μπάνιο/ Αλλαγή πάνας
Καθαρίζετε με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα την περιοχή του ομφαλού, σε κάθε αλλαγή πάνας και προσέχετε να μένει όσο πιο στεγνή γίνεται. Συστήνεται καθημερινό μπάνιο, συνήθως το βράδυ διότι βοηθά αρκετά στη χαλάρωση του μωρού.
Η θερμοκρασία νερού στο μπάνιο είναι περίπου στους 37℃, φροντίστε όμως πάντα να δοκιμάζετε με το χέρι σας το νερό πριν βρέξετε το μωρό. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα αφρόλουτρου σε κάθε πλύσιμο (1-2 φορές την ημέρα).
Σκουπίστε πολύ καλά την γεννητική περιοχή και τις πτυχές, ώστε να μην παραμένει υγρασία. Τοποθετήστε μικρή ποσότητα κρέμας στην περιοχή της πάνας.
5. Επισκέψεις με μέτρο!
Φροντίστε να μην έχετε πολλές επισκέψεις, ειδικά τους δύο πρώτους μήνες. Το μωρό σας είναι πολύ πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και εσείς.
Επίσης, οι πρώτες ημέρες είναι αρκετά κουραστικές για εσάς. Χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσετε, ειδικά μετά από καισαρική τομή, αλλά και για να βρείτε τους ρυθμούς σας με τον θηλασμό, ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο μωράκι.
6. Παιδιατρική παρακολούθηση
Μετά τη έξοδό σας από το μαιευτήριο, θα σας επισκεφθεί ο Παιδίατρος, ο οποίος θα εξετάσει το νεογέννητο. Η τακτική παιδιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη, γίνεται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και στηρίζεται στις ανάγκες του κάθε μωρού.