Photo credits: freepik.com
Επιθυμείτε να κάνετε ένα παιδάκι; Η μητρότητα είναι μία συναρπαστική εμπειρία, αλλά συχνά η εγκυμοσύνη δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο περιμένουμε. Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα σας βοηθήσουν.
Θυμηθείτε ότι αρχικά, ένας προληπτικός έλεγχος από το γιατρό σας είναι απαραίτητος, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας, που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ή να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.
Ο έλεγχος πριν από τη σύλληψη μπορεί να περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ανασκόπηση του ιστορικού της υγείας και της αναπαραγωγής σας, προηγούμενες εγκυμοσύνες και φάρμακα. Μπορούν, επίσης, να γίνουν εξετάσεις αίματος και υπέρηχοι.
Τι πιθανότητες έχω να συλλάβω;
Αν η περίοδός σας είναι τακτική, η πιθανότητα σύλληψης επηρεάζεται κυρίως από δύο παράγοντες: την ηλικία σας και το πόσο χρονικό διάστημα προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεγαλύτερες τους 3 πρώτους μήνες που προσπαθείτε (περίπου 20-40%). Η πιθανότητα επιτυχίας αυξάνεται σε 80% μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας φτάνει στο 90%. Εάν η ηλικία σας είναι πάνω από 35 ετών και ο σύντροφός σας πάνω από 50, τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα. Η γονιμότητα σταδιακά ελαττώνεται και στα δύο φύλα, όσο αυξάνεται η ηλικία.
Πόσο συχνά πρέπει να έχω επαφή με τον σύντροφό μου;
Συστήνεται να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε 1-2 ημέρες κατά τη διάρκεια των γονίμων ημερών. Καλό είναι να μην έχετε αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος. Επίσης, επειδή οι γόνιμες ημέρες δεν είναι πάντα σταθερές, έχετε τακτικές επαφές γενικότερα όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες;
Η σύλληψη είναι δυνατή μόνο από περίπου 5 ημέρες πριν από την ωορρηξία έως την ημέρα της ωορρηξίας. Αυτές οι 6 ημέρες είναι το «γόνιμο παράθυρο» στον κύκλο μιας γυναίκας και αντικατοπτρίζουν τη διάρκεια ζωής του σπέρματος (έως πέντε ημέρες) και τη διάρκεια ζωής του ωαρίου (24 ώρες). Η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται σημαντικά αν η σεξουαλική επαφή συμβεί τις τρεις ημέρες πριν και συμπεριλαμβανομένης της ωορρηξίας.
Photo credits: freepik.com
Πώς μπορώ να καταλάβω πότε έχω ωορρηξία;
Οι κολπικές εκκρίσεις αρχίζουν να αυξάνονται και γίνονται πιο λεπτόρευστες 5-6 ημέρες πριν από την ωορρηξία και ιδιαίτερα 2-3 ημέρες αμέσως πριν. Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ελαφρύ πόνο και ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά. Επίσης, τα κιτ πρόβλεψης της ωορρηξίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν, καθώς ανιχνεύουν στα ούρα την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή LH, που συμβαίνει ακριβώς πριν από την ωορρηξία. Η αύξηση της LH προκαλεί την απελευθέρωση των ωαρίων από την ωοθήκη. Μπορείτε, τέλος, να ζητήσετε από τον γιατρό σας να εντοπίσει τις γόνιμες ημέρες σας με τη βοήθεια του υπερήχου.
Πώς μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες σύλληψης την ώρα της επαφής;
Κατά την εκσπερμάτιση το σπέρμα απελευθερώνεται μέσα στον κόλπο. Τα σπερματοζωάρια φτάνουν στις σάλπιγγες μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πιθανότητες σύλληψης δεν επηρεάζονται από την στάση κατά την διάρκεια της επαφής ή αν παραμένετε ξαπλωμένη αμέσως μετά την επαφή. Αντίθετα, η χρήση ορισμένων λιπαντικών κατά την επαφή, φαίνεται ότι μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τη χρονική διάρκεια που μπορούν να επιβιώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικά όπως το Pre-Seed που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ζευγάρια που επιχειρούν να τεκνοποιήσουν, καθώς και σε περίπτωση που υπάρχει κολπική ξηρότητα.
Είναι αλήθεια ότι η διατροφή και η άσκηση σχετίζονται με τη γονιμότητα;
Η φροντίδα της υγείας σας είναι σημαντική, ακόμη και όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Μία ανθυγιεινή διατροφή (κατεργασμένα λιπαρά, αλκοόλ, καφεΐνη, άπαχο ή με μειωμένα λιπαρά γάλα) μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα, ενώ και η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη γονιμότητα. Για να βελτιώσετε την υγεία και τη γονιμότητά σας, συνιστάται συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης, η οποία, μεταξύ άλλων μπορεί να μειώσει το άγχος, κάτι που είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας.
Tip
Αν συντρέχουν κάποιοι από τους παρακάτω λόγους, χρειάζεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας, πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος.
Αν εσείς έχετε:
- Ασταθή κύκλο ή καθόλου περίοδο
- Αρνητικό τεστ ωορρηξίας
- Ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
- Ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβαση στην περοχή της κοιλιάς (για οποιονδήποτε λόγο)
- Ιστορικό υπογονιμότητας στο παρελθόν
Aν ο σύντροφός σας έχει:
- Προβλήματα στους όρχεις ή στα γεννητικά όργανα
- Υποσπαδιά (όταν το άνοιγμα της ουρήθρας δεν είναι ακριβώς στην κορυφή του πέους)
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
- Πρόβληματα στην εκσπερμάτιση
- Ιστορικό υπογονιμότητας