Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, βουτιές, παιχνίδια στην άμμο. Η πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου μπορεί να κρύβει δυσάρεστα απρόοπτα, επομένως, αφενός θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αφετέρου προετοιμασμένοι.
Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέχουμε για να διασφαλίσουμε όσο γίνεται ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά αυτό το καλοκαίρι!
- Επιλέξτε τις παραλίες που θα επισκεφθείτε με κριτήρια να μην έχουν χαλίκια, πέτρες, βράχια, να έχουν καθαρά, διαυγή νερά, χωρίς φύκια και θαλάσσια ρεύματα.
- Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά ένα μέρος, κάντε πρώτα την έρευνά σας ή ρωτήστε τους ντόπιους για τα χαρακτηριστικά κάθε παραλίας, ώστε να καταλήξετε στην πιο ασφαλή.
- Το πιο βασικό μέλημα όταν είστε στην παραλία είναι ότι δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο σημαντικό είναι να μην το αφήνετε από τα μάτια σας. Σε μεγαλύτερη ηλικία και όταν το παιδί ξέρει κολύμπι, είναι σημαντικό να θέτετε κάποια όρια.
- Ελέγξτε πόσο βαθιά είναι τα νερά πριν αφήσετε τα παιδιά να κολυμπήσουν. Αν η θάλασσα έχει βράχια, τονίστε στα παιδιά να κολυμπούν σε απόσταση από αυτά. Προσοχή στις βουτιές! Αν τα μεγαλύτερα παιδιά επιμένουν να βουτήξουν, θα πρέπει να το κάνουν με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ειδικά αν δεν ξέρουν πώς είναι ο βυθός της θάλασσας.
- Στα πιο μικρά παιδιά, μην επαναπαύεστε ότι φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο. Τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Είναι πάντα απαραίτητη η επίβλεψη, καθώς ένα ρεύμα μπορεί να παρασύρει μακριά ένα παιδί με σωσίβιο.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους όταν έχει κύμα. Αν ωστόσο, τα παιδιά είναι στη θάλασσα και υπάρχουν κύματα, μάθετέ τους να κολυμπούν με την πλάτη προς την ακτή, ώστε να μην καλυφθούν ξαφνικά από τα κύματα και τρομάξουν. Σε περίπτωση θαλάσσιου ρεύματος, μαθαίνουμε στο παιδί ότι κολυμπάμε παράλληλα με την ακτή και μόλις βγούμε από αυτό, κινούμαστε διαγώνια προς την παραλία.
- Αν το παιδί σας είναι μικρό, τα παπουτσάκια που είναι κατάλληλα για την παραλία, θα το προστατέψουν ώστε να μην πατήσει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή γυαλί.
Πρώτες βοήθειες
Τα ατυχήματα και τα απρόοπτα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και βέβαια στις διακοπές, είτε πρόκειται για ένα ηλιακό έγκαυμα είτε για ένα τσίμπημα τσούχτρας. Αν όμως, ένα παιδί κινδυνέψει να πνογεί, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα το βοηθήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
- Αν ένα παιδί καταπιεί αρκετό νερό ή χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στην άμμο και αναζητήστε το ναυαγοσώστη ή καλέστε άμεσα βοήθεια.
- Βάλτε το πρόσωπό σας κοντά στη μύτη του παιδιού για να δείτε αν αναπνέει. Αν ναι, γυρίστε το στο πλάι και περιμένετε να συνέλθει. Αν δεν αναπνέει, τοποθετήστε το ένα χέρι στο μέσο του στέρνου και κάντε 30 μαλάξεις μετρώντας ως εξής: «και 1, και 2, και 3… και 30».
- Κάθε 30 μαλάξεις κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές: ανασηκώνετε το πιγούνι του, κλείνετε τη μύτη του και ανοίγετε το στόμα του. Εισπνέετε βαθιά και εκπνέετε στο στόμα του. Στη διάρκεια ενός λεπτού επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή τρεις φορές. Σταματάτε μόνο αν το παιδί συνέλθει ή έρθει η βοήθεια. Το παιδί που του έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό.
- Τέλος, τυλίξτε το παιδί με στεγνές πετσέτες για να μην πάθει υποθερμία.
Tips
- Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν έμπειρο ναυαγοσώστη και κατάλληλες υποδομές.
- Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών για τυχόν απρόοπτα.
- Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα πριν την κολύμβηση. Τα σνακ που μπορούμε να καταναλώνουμε στην παραλία είναι: φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαφριά σάντουιτς ή σαλάτες και άφθονο νερό ή χυμούς (χωρίς ζάχαρη).