Μπορεί με τον ερχομό ενός μωρού τα φώτα να πέφτουν κυρίως στη μαμά, αλλά η εμπειρία της πατρότητας είναι εξίσου σημαντική και ιδιαίτερη για κάθε άντρα, αφού ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του.
Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι εύκολη. Ο ρόλος του μπαμπά είναι πολύ σημαντικός, αφού ο άνδρας δεν πρέπει να είναι απλά παρατηρητής, αλλά να συμβάλλει στη νέα πραγματικότητα, φροντίζοντας τόσο το μωρό όσο και τη μητέρα.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί νέοι μπαμπάδες στην αρχή φοβούνται ακόμη και να κρατήσουν το βρέφος στην αγκαλιά τους. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν εννέα μήνες για να προετοιμαστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι γίνονται μητέρες, για πολλούς άνδρες η πατρότητα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς βλέπουν το παιδί τους να μεγαλώνει και νιώθουν σιγά σιγά ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του.
Ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό σας, είναι να διαβάσετε βιβλία ή άρθρα και να μιλήσετε με ειδικούς σχετικά με τη φροντίδα του, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες που το μωρό θα έρθει στο σπίτι.
Εν αναμονή του μωρού σας, ένας τρόπος για να προετοιμαστείτε για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, είναι να περνάτε χρόνο με άλλους μπαμπάδες. Συνομιλώντας μαζί τους και βλέποντας πώς βιώνουν αυτοί την καθημερινότητα με το παιδί τους, μπορείτε να πάρετε κι εσείς μία εικόνα για όσα θα ακολουθήσουν.
Όταν το μωρό σας έρθει στη ζωή
- Προσπαθήστε να συμμετέχετε όσο γίνεται περισσότερο στη φροντίδα του μωρού τους πρώτους μήνες της ζωής του, όχι μόνο γιατί είναι μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε και θα δημιουργήσει έναν πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ σας, αλλά και για να βοηθήσετε τη σύντροφό σας.
- Αναλάβετε ευθύνες που σχετίζονται με το τάισμα του μωρού, το άλλαγμα της πάνας, το μπάνιο του, κ.λπ.
- Είναι καλό να βοηθάτε τη σύντροφό σας τα βράδια με το τάισμα του μωρού, π.χ. κρατώντας το για να ρευτεί, κάτι που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση του δεσμού σας με το βρέφος.
- Συμβάλλετε στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, όπως καθαριότητα, ψώνια, μαγείρεμα, κ.λπ.
- Δείξτε κατανόηση στις αλλαγές διάθεσης της συντρόφου σας ή σε τυχόν εκνευρισμούς της. Η ραγδαία πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό δημιουργεί μία σειρά από χημικές και ψυχολογικές αλλαγές, που χαρακτηρίζονται με τον όρο επιλόχειος κατάθλιψη. Βοηθήστε τη σύντροφό σας να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την κατάθλιψη, που είναι πολύ συνήθης στις νέες μητέρες.
- Αν η σύντροφός σας δεν έχει διάθεση για σεξ αποφύγετε τις συγκρούσεις. Καθώς έχει υποστεί ψυχοσωματικές μεταβολές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού, το σώμα της δεν έχει επανέλθει ακόμα στην πρότερη κατάσταση. Συχνά θεωρεί ότι δεν είναι ελκυστική και ποθητή, επομένως χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει.
- Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόβλημα, βιολογικό ή ψυχολογικό, επιμένει, μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς ή/και να παροτρύνετε και τη σύντροφό σας να το κάνει.