Photo credits: freepik.com
Η έκθεση στον ήλιο έχει ευεργετική δράση όταν γίνεται με μέτρο και προστασία, σε πολλές περιπτώσεις, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του δέρματος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που είναι πιο πιθανό να πάθουμε έγκαυμα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και για την αντιμετώπισή του;
Ως ηλιακό έγκαυμα περιγράφεται η βλάβη ή κάκωση του δέρματος από την οξεία επίδραση της ακτινοβολίας του ήλιου, αποτέλεσμα της επαφής της υπεριώδους ακτινοβολίας με το δέρμα, που δεν προστατεύεται από ρούχα ή αντιηλιακό προϊόν. Οι ακτίνες αρχικά προσβάλλουν την επιφάνεια του δέρματος και όσο το δέρμα εκτίθεται, η ακτινοβολία διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της επιδερμίδας, η ηλικία του ατόμου, η διάρκεια και η ώρα της ημέρας της έκθεσης, η ένταση της ακτινοβολίας και το υψόμετρο.
Πώς θα προλάβουμε το ηλιακό έγκαυμα;
Να θυμάστε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζεται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για πρόκληση φωτογήρανσης και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης.
- Αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και επιλέγετε σκιερά μέρη.
- Φορέστε ρούχα και καπέλο.
- Εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε μέρα, 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε 2-3 ώρες ή και πιο συχνά μετά από βουτιά στη θάλασσα ή αν έχετε ιδρώσει.
- Χρησιμοποιείστε αντηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.
Πώς αντιμετωπίζουμε το ηλιακό έγκαυμα;
Αν παρά τις προφυλάξεις η έκθεση στο ήλιο έχει ως αποτέλεσμα ένα έγκαυμα, αυτό μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ως ήπιο ερύθημα (κοκκίνισμα) κι αν είναι πιο σοβαρό μπορεί να δημιουργήσει φυσαλίδες. Τι θα πρέπει να κάνετε, επομένως, σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος; Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη του βαθμού του εγκαύματος.
Άμεση παρέμβαση
Μεταφερθείτε άμεσα σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και τοποθετήστε μία δροσερή κομπρέσα ή μια βρεγμένη πετσέτα στο σημείο της βλάβης.
Κάνετε δροσερά ντους
Το νερό πρέπει να δροσερό και όχι κρύο ή παγωμένο. Έτσι, θα προλάβετε την περαιτέρω δράση του εγκαύματος σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα θα ανακουφιστείτε από το αίσθημα καύσου και πόνου.
Ενυδατώστε το δέρμα σας
Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για να σφραγίσετε την υγρασία. Τις πρώτες ημέρες μετά το αρχικό έγκαυμα, εφαρμόστε συχνά ενυδατική κρέμα για να περιορίσετε την ξηρότητα.
Εφαρμόστε μια κρέμα για τη φαγούρα
Εάν αισθάνεστε φαγούρα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα κρέμας υδροκορτιζόνης 1% στην ηλιοκαμένη περιοχή.
Κρατήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο
Αυτό που βοηθάει ένα ηλιακό έγκαυμα είναι η ενυδάτωση. Πίνετε πολύ νερό. Τα αθλητικά ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Μην αγγίζετε τις φουσκάλες
Για να αποφύγετε τη μόλυνση και τις ουλές, αφήστε τις φουσκάλες να επουλωθούν μόνες τους.
Προσοχή στο σημείο του εγκαύματος
Αποφύγετε την τριβή της περιοχής όταν π.χ. σκουπίζεστε μετά το μπάνιο ή εφαρμόζετε καταπραϋντικές κρέμες. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και ταμποναριστές. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε γάζες για να σκουπίσετε το πάσχον σημείο. Αποφύγετε, επίσης, συνθετικά υφάσματα και στενά ρούχα. Προτιμήστε βαμβακερά, ελαφριά ρούχα, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας
Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε μεγάλες φουσκάλες, πονάτε πολύ ή έχετε παρουσιάσει πυρετό, ρίγη, ζάλη ή σύγχυση.