Όταν τα παιδιά έχουν πιο χαλαρό πρόγραμμα, όπως συμβαίνει τώρα το καλοκαίρι, αρχίζουν τα παράπονα... "Μαμά, βαριέμαι!".
Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένοι, όποτε περνούν χρόνο μαζί με το παιδί τους, να το απασχολούν διαρκώς. Όταν, λοιπόν, το ίδιο τούς αναφέρει τη μαγική λέξη "βαριέμαι" και οι απλές προτάσεις του στυλ "πήγαινε να παίξεις", "πήγαινε να μαζέψεις το δωμάτιό σου", κτλ. πέφτουν στο κενό, αγχώνονται, διότι αισθάνονται αναγκασμένοι να βρουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις, που θα βοηθήσουν το παιδί να περάσει το χρόνο του όμορφα και δημιουργικά. Καταλήγουν λοιπόν συχνά, εν γνώσει τους, σε λανθασμένους τρόπους διαπαιδαγώγησης, όπως π.χ. στις αμέτρητες ώρες μπροστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Εσείς άραγε γονείς.. πώς αντιμετωπίζετε την ανία σας;
Τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς, βιώνουν τους σημερινούς έντονους ρυθμούς της κοινωνίας, όπου η μοντέρνα διαπαιδαγώγηση στηρίζεται στις υψηλές ταχύτητες και στην πληθώρα ερεθισμάτων. Η ανία που μπορεί κάποια στιγμή να βιώσουν τα παιδιά, ερμηνεύεται από το γονέα ως αδυναμία του ιδίου να καλύψει το γονεϊκό του ρόλο.
Κι όμως, με το να αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν κάποιες στιγμές, τους χαρίζουμε ένα δώρο χρήσιμο, όχι μόνο κατά την παιδική τους ηλικία, αλλά και για τη μετέπειτα προσαρμογή τους στην απαιτητική κοινωνία. Με τις στιγμές ανίας το παιδί αρχικά συμβιβάζεται και συνειδητοποιεί ότι στη ζωή δεν μπορεί πάντα να αποκτά αυτό που θέλει, στο χρόνο που το ίδιο επιθυμεί.
Όταν αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν, τους χαρίζουμε το μοναδικό προνόμιο να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Υποχρεώνονται να ανακαλύψουν καλύτερα τα θέλω και τις προτιμήσεις τους και να βρουν μόνα τους, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, τρόπους για να απαλλαχτούν από τα αρνητικά συναισθήματα και να βιώσουν χαρά και ικανοποίηση, μέσω της δραστηριότητας που επιλέγουν. Η ανία ευνοεί τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα και τη φαντασία. Δίνει μαθήματα στα ανυπόμονα παιδιά, εξασκώντας την υπομονή τους και ενισχύει την αυτοπεποίθηση όλων των παιδιών, όταν τα ίδια πετυχαίνουν το στόχο τους και συνειδητοποιούν τις ικανότητές τους!
Επομένως, την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη φράση "μαμά, βαριέμα", μην βιαστείτε να επέμβετε.
Πηγή: kosmarikou.gr