Τι χρειάζεται κάθε έφηβη από τη μητέρα της σε αυτή την περίοδο της ζωής της;

Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων ψυχολογικών και σωματικών αλλαγών και αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο για τα κορίτσια, που είναι δύσκολο τόσο για αυτά, όσο και για τους γονείς τους.

Η εφηβεία, που ξεκινάει περίπου στα 12-13 χρόνια και διαρκεί μέχρι τα 17-18, αποτελεί το τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης. Στην περίοδο αυτή, μία έφηβη κοπέλα βάζει τις βάσεις για να μπορέσει να γίνει ανεξάρτητη και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Προσπαθεί να κατανοήσει τις αλλαγές που βιώνει και να βρει την καινούργια της ταυτότητα. Στη διαδικασία αυτή, η συμβολή της μητέρας είναι καθοριστική.

Τι χρειάζεται κάθε έφηβη από τη μητέρα της σε αυτή την περίοδο της ζωής της;  

Καλή επικοινωνία

Η έφηβη έχει ανάγκη να μπορεί να μιλήσει με τη μητέρα της για δύσκολα θέματα που την απασχολούν. Μπείτε για λίγο στη θέση της κόρης σας και δείτε τα πράγματα από τη δική της οπτική. Αποφύγετε το κήρυγμα , ώστε να την κάνετε να νιώσει ασφάλεια και να σας εμπιστευτεί. Κρατήστε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην κάνετε την κόρη σας να νιώσει απειλή και απομακρυνθεί. Αν εκείνη δείχνει ότι φοβάται, θυμώνει, πληγώνεται, κάντε ένα βήμα πίσω και επανασυνδεθείτε μαζί της.

Αγάπη και κατανόηση

Δείξτε την αγάπη, την τρυφερότητα και την κατανόηση που χρειάζεται η κόρη σας. Έτσι θα μπορέσετε πιο εύκολα να διατηρήσετε την καλή επικοινωνία μεταξύ σας και να θέσετε τα απαραίτητα όρια. Αποφύγετε τους θυμούς και τις εντάσεις. Αν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο, πάρτε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε πριν μιλήσετε στην κόρη σας. Υπενθυμίστε της πόσο την αγαπάτε και ότι μαζί θα ξεπεράσετε κάθε δυσκολία.

Να της μιλήσετε για τις αλλαγές στο σώμα της

Είναι σημαντικό ως μητέρα να μιλήσετε εγκαίρως με την κόρη σας και να την ενημερώσετε για τις αλλαγές που πρόκειται να δει στο σώμα της. Βοηθήστε τη να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό που το σώμα της αλλάζει και ότι δεν υπάρχει ένα «ιδανικό» σχήμα σώματος. Αν έχει πάρει λίγα κιλά να της λέτε ότι τα ρούχα αυτά είναι μικρά ή στενά, αλλά πάντα να αναφέρεστε στη σημασία της σωστής διατροφής και της άθλησης, για τα οποία θα πρέπει εσείς να είστε το παράδειγμα προς μίμηση.
Τέλος, πείτε της πώς μπορεί να απαντήσει σε κάποιον που θα σχολιάσει το σώμα της, πικρόχολα ή προσβλητικά. Π.χ. «εμένα μου φαίνεται μια χαρά το σώμα μου» ή «αν αλλάξω το σώμα μου θα αλλάξεις το μυαλό σου;».
Τι χρειάζεται κάθε έφηβη από τη μητέρα της σε αυτή την περίοδο της ζωής της;  2

Να της μιλήσετε για το σεξ

Εσείς θα πρέπει να είστε η πρώτη που θα μιλήσει στην κόρη σας για το σεξ. Μιλήστε της για το τι συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης και τι τη βλάπτει, για το ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη. Ενημερώστε την επαρκώς, όχι μόνο για τους κινδύνους και για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και για την ικανοποίηση και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει η σεξουαλική πράξη. Κάντε την να καταλάβει ότι μπορεί να πει «όχι» σε οτιδήποτε δεν θέλει, ακόμα κι αν είχε πει «ναι» στο παρελθόν ή αν είχε υποστεί πίεση για κάτι.

Ανοχή

Στην έφηβη κόρη σας αρέσει να αλλάζει στυλ, μαλλιά, ρούχα, ενδιαφέροντα, κ.λπ. Μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να μην σχολιάζετε τις επιλογές της αν δεν ξεφεύγουν από τα όρια.

Όρια και ελευθερία

Τα όρια είναι απαραίτητα σε κάθε ηλικία, ώστε τα παιδιά να ξέρουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Η έφηβη κόρη σας θα αμφισβητήσει και θα παραβεί τους κανόνες, όμως, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν όρια, θα αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια.

Από την άλλη, δώστε της την ελευθερία να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, να ρισκάρει, να αναζητήσει, να μάθει, πάντα μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Αλλά προσοχή, ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Ενημερώστε την ότι κάθε ανεύθυνη συμπεριφορά συνεπάγεται με μείωση των ελευθεριών που της έχετε παραχωρήσει.

Συγχώρεση

Η κόρη σας θα κάνει λάθη. Όπως κάνουμε όλοι μας. Δώστε της τη συγχώρεση σας.