Όταν ένα παιδί διαγνωσθεί με κάποια τροφική αλλεργία, αυτομάτως αφαιρούνται συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του. Το σώμα ενός παιδιού αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει βραχυπρόθεσμη (περίπου δύο εβδομάδων) διακοπή στην πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα όμως, πρέπει να αντικατασταθούν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται από τα τρόφιμα που το παιδί δεν μπορεί πλέον να τρώει, από άλλες ασφαλείς πηγές.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργίες
Αλλεργία στο γάλα
Το γάλα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στα μικρά παιδιά. Αποτελεί, όμως, καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνες D, Α, Β12, Β2 και φώσφορο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν επίσης, σε κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια, καρύδια και όσπρια. Ειδικά για την πρόσληψη ασβεστίου, το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει τροφές που συνήθως δεν αρέσουν στα παιδιά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα παιδί που χρειάζεται 500 mg ασβεστίου καθημερινά θα πρέπει να φάει μέχρι και 4 φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το οποίο μάλλον δεν είναι εφικτό. Είναι πιθανό επομένως να χρειαστεί συμπληρώματα διατροφής ή να σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις (για παιδιά άνω του ενός έτους), όπως γάλα σόγιας, ενισχυμένο γάλα ρυζιού, γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου.
Αλλεργία στα αυγά
Τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά πρέπει να τα αποφεύγουν σε όλες τις μορφές, εκτός αν ο αλλεργιολόγος συστήσει κάτι άλλο. Το ασπράδι είναι το μέρος του αυγού που είναι υπεύθυνο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι δύσκολο να διαχωριστεί πλήρως από τον κρόκο. Τα αυγά παρέχουν ποιοτική πρωτεΐνη, σίδηρο, βιοτίνη, φλουκίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, σελήνιο και βιταμίνες Α, D, Ε και Β12. Το παιδί μπορεί να πάρει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης από πηγές όπως το γάλα, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα καρύδια και τα όσπρια. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αλλεργικό σε αυτές τις τροφές. Το κρέας μπορεί επίσης να παρέχει σελήνιο και βιταμίνη Β12. Η φολίνη βρίσκεται σε όσπρια, φρούτα και πράσινα λαχανικά. Αν το παιδί καταναλώνει μια ποικιλία από άλλα τρόφιμα, η έλλειψη αυγών από τη διατροφή του δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Αλλεργία στα ψάρια
Τα ψάρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν, επίσης, νιασίνη, βιταμίνες Β6, Β12, Α και Ε, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αν το παιδί πρέπει να αποφύγει τα ψάρια, μπορείτε να βρείτε τα ίδια θρεπτικά συστατικά σε άλλες πρωτεϊνικές πηγές όπως κρέας, δημητριακά και όσπρια.
Αλλεργία σε φιστίκια και καρύδια
Τα φιστίκια και τα καρύδια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως αναφέραμε παραπάνω. Τα φιστίκια είναι, επίσης, πλούσια σε νιασίνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Ε και Β6, μαγγάνιο, φλουκίνη, χαλκό και βιοτίνη. Το παιδί μπορεί να λάβει αυτές τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά καταναλώνοντας μια ποικιλία άλλων τροφών.
Αλλεργία στη σόγια
Οι σπόροι σόγιας παρέχουν μία από της υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη. Περιέχουν, επίσης, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6. Μια δίαιτα με περιορισμένη κατανάλωση σόγιας δεν αποτελεί πρόβλημα διατροφής αν το παιδί τρώει ποικιλία φρούτων, λαχανικών, σπόρων και ανεκτών πηγών πρωτεΐνης.
Αλλεργία στο σιτάρι
Το σιτάρι, πλούσιο σε σελήνιο, μπορεί να αντικατασταθεί από καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι, φαγόπυρο ή βρώμη, που συνήθως δεν προκαλούν αλλεργίες.