Το Πάσχα, η πιο σημαντική γιορτή της χριστιανοσύνης, συνοδεύεται από μία σειρά εθίμων, τα οποία διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου σχεδόν αναλλοίωτα και αναβιώνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, κάθε τόπος διατηρεί τις δικές τους παραδόσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις Άγιες μέρες του Πάσχα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αυτή που οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης. Ας δούμε ποια έθιμα χαρακτηρίζουν κάθε μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μεγάλη Δευτέρα
Τη Μεγάλη Δευτέρα, σε όλη την Ελλάδα, ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά ασπρίζουν τις αυλές με ασβέστη και βάφουν τις γλάστρες κόκκινες.
Μεγάλη Τρίτη
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, τη Μεγάλη Τρίτη οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα κουλουράκια και τα τσουρέκια της Λαμπρής.
Μεγάλη Τετάρτη
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η μέρα που ετοιμάζονται τα πασχαλινά κουλουράκια.
Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται το ζύμωμα του τσουρεκιού και βέβαια, το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Αν πρόκειται να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία με τα παιδιά σας, αφήστε τα να προτείνουν ιδέες και τολμήστε αυγά με πρωτότυπα σχέδια και χρώματα.
Αυτή τη μέρα, στην επαρχία, συχνά οι νοικοκυρές απλώνουν σε ένα μπαλκόνι ή παράθυρο ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού και ξεκινούν τις προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι επίσης, η μέρα που παραδοσιακά ο νονός ή η νονά δίνουν στο βαφτιστήρι τα δώρα της Λαμπρής, δηλαδή ένα ζευγάρι παπούτσια και φυσικά την πασχαλινή λαμπάδα. Πολλοί συνηθίζουν να παίρνουν κι ένα σοκολατένιο αυγό.
Μεγάλη Παρασκευή
Η πιο μελαγχολική ημέρα, λόγω του συμβολισμού της, η Μεγάλη Παρασκευή είναι συνδεδεμένη με το στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο καίνε στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου.
Για τους πιστούς, η νηστεία αυτής της ημέρας είναι η πιο αυστηρή, απαγορεύοντας ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία κατά τη Μεγάλη Παρασκευή. Σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι και δεν τρώνε γλυκά, επειδή πότισαν το Χριστό με ξύδι.
Μεγάλο Σάββατο
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αρχίζουν οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, με πρωταγωνίστρια την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Αν για κάποιο λόγο το παιδί δεν έχει πάρει λαμπάδα από το νονό, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τη δική σας λαμπάδα, διακοσμώντας τη με κορδέλες, σπάγκο, διακοσμητικά από πηλό, κλπ.
Μετά την Ανάσταση, σειρά έχει το πιο γνωστό και αγαπημένο έθιμο των παιδιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, που συμβολίζει τη γέννηση. Όπως σπάει το τσόφλι και βγαίνει μία νέα ύπαρξη στο φως, έτσι για τους Χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.