Photo credits: freepik.com
Οι διακοπές έχουν τελειώσει για τους περισσότερους, αλλά η επιστροφή στη δουλειά και η προσαρμογή στην καθημερινότητα είναι δύσκολη για αρκετούς. Μάλιστα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές. Τι είναι αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Η καθημερινότητα πολλών από εμάς συνδέεται με άγχος, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρου στη δουλειά, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, διαταραχές στον ύπνο ή και στην όρεξη. Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε μάλλον καταβάλλεστε από το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές (post-vacation stress syndrome), που συνήθως εκδηλώνεται τις πρώτες μέρες μετά τις διακοπές.
Σύμφωνα με έρευνες, η επιστροφή από τις διακοπές είναι μία πολύ συχνή αιτία άγχους, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως μετά από περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται στην απότομη προσγείωση στην εργασιακή ρουτίνα. Συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, αλλά επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές
- Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς αισθανόμαστε και αντιδρούμε στις διάφορες καταστάσεις. Αντί, λοιπόν, να βλέπουμε μόνο δυσκολίες, λέγοντας π.χ. «δεν θέλω να σκέφτομαι τι με περιμένει μόλις γυρίσω στο γραφείο», είναι προτιμότερο να λέμε «ξέρω ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές θα έχω πολλή δουλειά, αλλά έχω ξεκουραστεί αρκετά και με καλή οργάνωση και θετική σκέψη, όλα θα ξαναμπούν σε μία σειρά και εγώ θα βρω ξανά τους κανονικούς εργασιακούς μου ρυθμούς».
- Όταν επιστρέψουμε στο γραφείο μετά από τις διακοπές, ο όγκος δουλειάς ενδεχομένως να είναι μεγάλος, προκαλώντας μας αρκετό άγχος. Είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε σιγά σιγά, για να βρούμε τους ρυθμούς μας.
- Φροντίζουμε να είμαστε οργανωτικοί και να μην αναλωνόμαστε σε άχρηστες εργασίες και λεπτομέρειες. Αν υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, βάζουμε προτεραιότητες και ασχολούμαστε με ένα πράγμα κάθε φορά.
- Συστήνεται, επίσης, να μην περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Αν φροντίζουμε να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, θα διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση και αυτό θα βοηθήσει να έχουμε καλύτερη απόδοση και στη δουλειά μας.
- Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, όπως η ενασχόληση με ένα σπορ, η γυμναστική, κ.λπ.
- Για να αποφύγουμε να επιστρέψουμε στη μονοτονία, είναι καλό να κανονίζουμε συναντήσεις με φίλους, να κάνουμε βόλτες στην εξοχή ή κοντινές αποδράσεις, ή οτιδήποτε μας δίνει ευχαρίστηση.
Tips
- Μία διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και ψάρια, πηγή ωφέλιμων Ω-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
- Η καθημερινή λογική κατανάλωση καφέ βοηθά στη συγκέντρωση και την πνευματική διέγερση.
- Ένα θρεπτικό σνακ το μεσημέρι (γιαούρτι, φρούτο, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή πολύσπορο κουλούρι) μας δίνει δύναμη να αντέξουμε τις δύσκολες ώρες στη δουλειά.