Καθώς η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι καλό να θυμηθούμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε από το κρύο.
Όταν είστε σε εσωτερικό χώρο, φροντίστε η θερμοκρασία στο σπίτι ή την εργασία σας, να κυμαίνεται μεταξύ 18-20°C. Η απότομη έκθεση από τη ζέστη στο κρύο ενδέχεται να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.
Όταν κυκλοφορείτε έξω, αποφύγετε να φοράτε πολλά και βαριά ρούχα. Προτιμήστε ελαφριά ρούχα σε στρώσεις (π.χ. ένα μακό μπλουζάκι, ένα λεπτό πουλόβερ, μία ζακέτα, ένα μπουφάν), ώστε αν χρειαστεί να βγάζετε κάποιο ρούχο και να μην είστε ιδρωμένοι στο κρύο.
Το σώμα μας χρειάζεται μια θερμοκρασία γύρω στους 36,6ο C για να λειτουργήσει κανονικά. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, το σώμα μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, για να διοχετεύει περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα. Επομένως, τα κρύα χέρια και πόδια είναι ένδειξη ότι αρχίζετε να κρυώνετε.
Φορέστε σκουφί στο κεφάλι, κατά προτίμηση συνθετικό και όχι μάλλινο, καθώς το 30% της θερμότητας του σώματος χάνεται από το κεφάλι. Όσο για τα χέρια, όσο το κρύο είναι τσουχτερό, καλό είναι να φοράμε ένα ζευγάρι γάντια. Τα γάντια ενδείκνυνται και για τις περιπτώσεις που τα χέρια έρχονται σε επαφή με το κρύο νερό για τις διάφορες δουλειές του σπιτιού.
Προσοχή στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα
Όταν μιλάμε για υποθερμία, αναφερόμαστε στη σημαντική απώλεια θερμότητας, καθώς το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα από αυτή που μπορεί να παράγει. Τα συμπτώματα είναι ρίγη, απώλεια συντονισμού, δυσκολία συγκέντρωσης και ομιλίας. Αν νιώσετε κάτι τέτοιο, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Τα κρυοπαγήματα μπορούν να παρουσιαστούν σε διάφορα μέρη του σώματος που είναι για ώρα εκτεθειμένα στο κρύο, όπως π.χ. στα άκρα, στη μύτη, τα μάγουλα και τα αυτιά. Οι «τσιμπιές» και το μούδιασμα αποτελούν ενδείξεις ότι πρέπει να βρεθείτε σε θερμαινόμενο χώρο, να ζεστάνετε το σημείο που νιώθετε παγωμένο, χωρίς όμως να τρίβετε δυνατά ή να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά στους ιστούς του δέρματος.
Συμβουλές διατροφής για τις χαμηλές θερμοκρασίες
Οι ζεστές σούπες αποτελούν την ιδανική τροφή για το χειμώνα, γιατί όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά γιατί, παράλληλα, μας ενυδατώνουν.
Η πέψη τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως λευκό κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, δημητριακά) κάνει τον οργανισμό να καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια για να τις μεταβολίσει, οπότε αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.
Για να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος, είναι απαραίτητη η συνεχής ενυδάτωση. Αυτή γίνεται εκ των έσω, με τη λήψη υγρών. Καθώς πολλοί το χειμώνα δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετό νερό, μία καλή λύση είναι τα ζεστά ροφήματα, όπως ένα φλιτζάνι τσάι, χαμομήλι ή όποιο άλλο αφέψημα προτιμάτε, είναι από τις καλύτερες επιλογές.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, που βοηθούν τον οργανισμό να κρατήσει σταθερό το επίπεδο των καύσεων, άρα και την θερμοκρασία του, και είναι απολύτως κατάλληλη διατροφή για το κρύο, σε περιορισμένες βέβαια ποσότητες.
Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, που ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενυδατώνει τον οργανισμό.
Αντισταθείτε στην κατανάλωση αλκοόλ, γιατί η αντίληψη ότι μας ζεσταίνει, είναι εσφαλμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος και έτσι διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας.
Tip
Η άσκηση, κυρίως η αερόβια, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως παράγεται θερμότητα. Δοκιμάστε να κάνετε λίγη γυμναστική το πρωί, πριν βγείτε από το σπίτι.