Social media: Ευθύνονται για την κατάθλιψη των εφήβων ή όχι;

Photo credits: freepik.com  
μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για τους έφηβους το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, και επηρεάζονται άμεσα από αυτά, ως προς τη συμπεριφορά, τα πρότυπα, αλλά ακόμη και την ψυχική υγεία. Τελικά, ευθύνονται τα social media για την κατάθλιψη των εφήβων;

Είναι γνωστό ότι για πολλά παιδιά και εφήβους, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει εθιστική. Μελέτη ερευνητών του Κέντρου Χαρτογράφησης του Εγκεφάλου του UCLA, διαπίστωσε ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εφήβων ενεργοποιούνται ως απόκριση στα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να θέλουν να τα χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, η χρήση τους μπορεί να συσχετιστεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης και της μείωσης κοινωνικής δραστηριότητας.

Μία νέα έρευνα σχετικά με το κατά πόσο η πρώιμη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, δίνει νέα διάσταση στο θέμα. Όπως δημοσιεύεται στο Journal of Adolescence, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει όλους τους εφήβους με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών των social media στην ψυχική υγεία των νέων.

Στη μελέτη πήραν μέρος 488 έφηβοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας σε έρευνα που ξεκίνησε το 2010, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τότε 13 ετών, μία φορά το χρόνο επί οκτώ χρόνια. Αν και η αυξημένη χρήση των social media σχετιζόταν συχνά με πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, αυτό δεν ήταν καθολικό.

Ειδικότερα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκε με αυξημένη παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους που: 

  • προέρχονταν από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα
  • χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα τα social media, χωρίς αυτή η χρήση να εποπτεύεται από τους γονείς
  • ήταν θύματα εκφοβισμού από συνομηλίκους
  • βίωναν άγχος
  • αντιδρούσαν εντονότερα σε στρεσογόνους παράγοντες

Από την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου με την κατάθλιψη σε εφήβους που έφεραν άλλα χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς επηρεάζουν τα social media την ψυχική υγεία εφήβων κοριτσιών και αγοριών
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα θετικά και αρνητικά της χρήσης τους