Η ζήλια, ο ανταγωνισμός και οι διαμάχες είναι συνηθισμένα φαινόμενα ανάμεσα στα αδέλφια. Τα προβλήματα αρχίζουν συνήθως μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζονται σε όλη την παιδική ηλικία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει αγχωτική για τους γονείς, οι οποίοι όμως ενδέχεται να συμβάλλουν, έστω και ακούσια, σε αυτή.
Ψυχολογία παιδιών και λάθη που κάνουν οι γονείς
Δημιουργούν ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών
Το πρώτο λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν τις ίδιες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όταν τα αδέλφια ασχολούνται με το ίδιο άθλημα, αναπόφευκτα καθένα συνειδητοποιεί ότι υπερέχει ή μειονεκτεί σε δεξιότητες, με αποτέλεσμα το λιγότερο ταλαντούχο παιδί να αισθάνεται ζήλια ή μειονεξία.
Κάνουν συγκρίσεις
Οι συγκρίσεις φέρνουν ζήλια. Για παράδειγμα, η φράση "Γιατί δεν είσαι οργανωμένος όπως ο αδελφός σου;", είναι μία από τις περιπτώσεις που προκαλεί τέτοιο συναίσθημα στο παιδί.
Είναι συχνά υπερβολικοί με το πρώτο παιδί
Η προσοχή που λαμβάνουν τα παιδιά ανάλογα με τη σειρά που έρχονται στην οικογένεια επηρεάζει την προσωπικότητά τους. Για παράδειγμα, το πρώτο παιδί αισθάνεται ζήλια όταν γεννιέται το δεύτερο παιδί, καθώς χάνει σιγά σιγά το μονοπώλιο της φροντίδας και την υπερβολική προσοχή που έπαινε μέχρι εκείνη τη στιγμή από τους γονείς του.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν την ψυχολογία των παιδιών
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η ίση μεταχείριση των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού καθένα έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία, ενδιαφέροντα και ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να δουλέψουν τη σχέση τους μέσω των συγκρούσεων και να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η συνεργασία και η δυνατότητα να δουν την άποψη ενός άλλου ατόμου.
1. Αποφύγετε τη σύγκριση συμπεριφορών. Ποτέ μην συγκρίνετε ή επαινείτε τη συμπεριφορά ενός παιδιού σε σχέση με τον αδελφό/ή του.
2. Ακούστε όλες τις πλευρές. Ακούγοντας εξίσου τα παιδιά σας όχι μόνο θα τους δείξετε ότι σέβεστε τις απόψεις τους, αλλά επιπλέον θα οικοδομηθεί μια δίκαιη σχέση ανάμεσα τους, καθώς θα γνωρίζουν ότι είστε αμερόληπτος ακροατής.
3. Μην συγκρίνετε τις σχολικές επιδόσεις. Αρκεί ο ρόλος του δασκάλου εδώ. Εσείς προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να αγαπήσει τη γνώση ως αξία ζωής και όχι να τη βλέπει ανταγωνιστικά.
4. Αποφύγετε τις αρνητικές ετικέτες. Τα ψευδώνυμα όπως "κοντέ", "χαζούλη", μπορεί να προκαλέσουν δυσαρέσκεια, κάνοντας ένα από τα αδέλφια να νιώσει μειονεκτικά.
5. Επαινέστε τη μοναδικότητα κάθε παιδιού. Όλα τα παιδιά αξίζουν να ακούσουν από τους γονείς τους τι τα κάνει μοναδικά. Ιδανικά, ξεχωρίστε ένα διαφορετικό ταλέντο για κάθε ένα από τα αδέλφια, βάσει ιδιοσυγκρασίας και ενδιαφερόντων, ώστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή τους.
6. Βρείτε χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. Ένας τρόπος για να νιώσει κάθε παιδί πολύτιμο, είναι να περνάτε χρόνο μόνοι μεταξύ σας. Για παράδειγμα, όταν το μικρό παιδί της οικογένειας κοιμάται, μπορείτε να παίξετε ή να διαβάσετε με το μεγαλύτερο παιδί. Επίσης, να καθιερώσετε να κάνετε δραστηριότητες με το κάθε παιδί ξεχωριστά.
7. Ενισχύστε τη μεταξύ τους συνεργασία. Ένας από τους απλούστερους τρόπους είναι να τα ωθήσετε να υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Οι στιγμές μπορεί να είναι λίγες, αλλά κάθε φορά που θα μοιράζονται / συνεργάζονται / δουλεύουν μαζί, εκφράστε τους ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές τους. Είναι πιθανό να επαναλάβουν τη συμπεριφορά αυτή επειδή ξέρουν ότι είναι αυτό που θέλετε να κάνουν.