Photo credits: freepik.com
Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές, όχι μόνο για το ίδιο το παιδί, αλλά και για τους γονείς. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί καλύτερα τη μετάβαση αυτή στο νέο σχολικό περιβάλλον;
Το παιδί βγαίνει από την ασφάλεια της οικογένειας και μπαίνει σε ένα καινούργιο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους, άλλους κανόνες και διαφορετικές συνθήκες.
Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική για όλη την οικογένεια. Οι γονείς αισθάνονται χαρά και υπερηφάνεια βλέποντας το παιδί τους να μεγαλώνει, αλλά κάποιες φορές και αγωνία για το αν το παιδί θα ανταπεξέλθει στο νέο του ρόλο.
Πώς θα ενθαρρύνουμε το παιδί να δημιουργήσει θετική εικόνα για το σχολείο
Η αντιμετώπιση των γονιών επηρεάζει σημαντικά την εικόνα που θα σχηματίσει το παιδί για το σχολεί. Φροντίστε να είστε θετικοί, αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί. Αν τυχόν νιώθετε άγχος και ανησυχία, θα μεταφέρετε αυτά τα συναισθήματα και στο παιδί σας. Είναι λογικό να έχετε κάποια αγωνία, αλλά μοιραστείτε τη με άλλους ενηλίκους και όχι μπροστά στο παιδί.
Την πρώτη μέρα στο σχολείο
- Μιλήστε στο παιδί σας για τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο ή για την αντίστοιχη εμπειρία αν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια.
- Δώστε έμφαση στο ότι τώρα που μεγαλώνει, του έχετε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει.
- Αποχαιρετήστε το παιδί με ένα φιλί και πείτε του ότι φεύγετε, ακόμα και αν στεναχωριέται.
- Αν επιμένει να μείνετε μαζί του, πείτε του ότι το σχολείο δεν είναι για μαμάδες, κανένα άλλο παιδάκι δεν έχει τη μαμά του μαζί. Μην καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει δεν σας αφήνει να φύγετε. Είναι προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας και να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το σχολείο αργότερα για να βεβαιωθείτε ότι έχει ηρεμήσει. Συνήθως, τα παιδιά σταματούν να κλαίνε λίγο μετά την αποχώρηση των γονιών τους.
- Ενημερώστε τη δασκάλα / το δάσκαλο για πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει, όπως ενδιαφέροντα, αδυναμίες, φοβίες του παιδιού, κ.λπ., ώστε να το βοηθήσει στην καλύτερη προσαρμογή.
- Αφήστε το παιδί να αναπτύξει την δική του προσωπικότητα μέσα στο σχολικό περιβάλλον και προσπαθείτε να παρεμβαίνετε όσο λιγότερο γίνεται.
Όταν πάρετε το παιδί από το σχολείο και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, υποδεχθείτε το με αγκαλιές και φιλιά και επαινέστε το που ήταν τόσο “γενναίο”. Δείξτε ένα γενικό ενδιαφέρον, ρωτώντας π.χ. τι παιχνίδια έπαιξε στο σχολείο, με ποια παιδάκια έπαιξε, κ.λπ. Αποφύγετε πολλές ερωτήσεις, όπως: «Τι σας είπε η δασκάλα», «Ήσουν φρόνιμος/η στην τάξη;», «Σου άρεσε;» κ.λπ.
Photo credits: freepik.com
Το άγχος του αποχωρισμού
Η πρώτη μέρα στο σχολείο στη ζωή ενός παιδιού είναι γεμάτη από ανυπομονησία, χαρά και φόβο. Αναμφίβολα υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται να μείνουν μακριά από τους γονείς τους και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει έντονο άγχος και στρες.
Είναι πολύ φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωριστεί από τους γονείς του τις πρώτες μέρες ή και εβδομάδες. Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί, επίσης, να εκφραστεί με θυμό, με άρνηση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με το σχολείο, κ.α.
Στο σχολείο, ένα παιδί μπορεί να χτυπάει το πάτωμα, τον τοίχο, τις δασκάλες, τα άλλα παιδιά ή ακόμα και να αυτοτραυματιστεί. Αν δεν κάνει κακό σε άλλους ή στον εαυτό του, η εκτόνωση βοηθά το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να επεξεργαστεί τον αποχωρισμό από τον γονέα.
Από την άλλη, όσο πιο σίγουρος νιώθει ο γονέας για το ότι το παιδί του θα εγκλιματιστεί εύκολα και θα περάσει καλά στο σχολείο, τόσο πιο άνετα νιώθει και το ίδιο το παιδί. Εάν όμως ο γονέας είναι αγχωμένος ή αμφιβάλλει για το εάν είναι έτοιμο το παιδί του, το ίδιο το παιδί θα αισθανθεί αυτή την ανησυχία και θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον.
Τέλος, αν νιώσετε την ανάγκη να κλάψετε καθώς το παιδί πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο, σε καμία περίπτωση μην τον κάνετε μπροστά του. Έτσι, του δίνετε την αίσθηση της ανασφάλειας και ότι κάτι δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα να συνδέσει το σχολείο με αρνητικά συναισθήματα.