Photo credits: freepik.com
Η εφηβεία, δηλαδή η περίοδος μετάβασης κατά την οποία ένα κορίτσι γίνεται σιγά σιγά γυναίκα, χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, συναισθηματικά, διανοητικά και βέβαια σωματικά. Τότε είναι που πρέπει να γίνει και η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο.
Το σώμα μιας έφηβης κοπέλας αλλάζει εντελώς, καθιστώντας αυτή την περίοδο της ζωής της εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη. Σε αυτή τη φάση της ζωής της κάθε νέα κοπέλα έχει να αντιμετωπίσει την έμμηνο ρύση (περίοδος), τυχόν διαταραχές του κύκλου, κολπίτιδες, πρέπει να ενημερωθεί για την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και για πολλά άλλα ερωτήματα, για τα οποία ο πιο σωστός αποδέκτης είναι ο γυναικολόγος.
Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο, μία διαδικασία που συχνά προκαλεί άγχος στις νέες κοπέλες, συστήνεται να γίνεται στην ηλικία 13-15 ετών, πριν να υπάρξει σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς επιβάλλεται η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της κοπέλας με λόγια απλά και κατανοητά, ώστε να αποφύγει μελλοντικά κινδύνους λόγω άγνοιας ή παραπληροφόρησης από άλλα μη ειδικά άτομα, ενώ επίσης είναι σημαντική η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον γιατρό της.
Από τον γυναικολόγο, μία έφηβη θα ενημερωθεί για:
- τους κανόνες υγιεινής
- την περίοδο
- την αντισύλληψη
- τις σεξουαλικές επαφές και τη σωστή χρήση του προφυλακτικού
- το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
- την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- τους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνει ανά τακτά διαστήματα
Η επιλογή του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντική. Η καλή επικοινωνία και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο
Πριν από την εξέταση ο γυναικολόγος θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις για τη λήψη του ιστορικού σας. Μερικές από αυτές είναι πολύ προσωπικές, αλλά είναι σημαντικό να του έχετε εμπιστοσύνη και να απαντάτε με ειλικρίνεια (π.χ. αν έχετε σεξουαλικές επαφές, αν έχετε μείνει έγκυος, τυχόν γυναικολογικές παθήσεις, αν καπνίζετε, αν κάνετε χρήση απαγορευμένων ουσιών, κλπ).
Μετά τη λήψη του ιστορικού, ακολουθεί η κλινική εξέταση. Αφού σας ρωτήσουν αν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, θα σας δώσουν χρόνο να αλλάξετε σε κάποιο ειδικό χώρο ή πίσω από ένα παραβάν, καθώς και μία μπλούζα ή ένα σεντόνι για να καλυφθείτε. Στη συνέχεια θα περάσετε στο εξεταστήριο και θα καθίσετε στη γυναικολογική καρέκλα, ακουμπώντας τα πόδια σας στα ειδικά υποπόδια.
Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει την ψηλάφηση των μαστών για τον έλεγχο τυχόν ανωμαλιών, την ψηλάφηση της κοιλιάς και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία ο γυναικολόγος φοράει γάντια λάτεξ και με τη χρήση λιπαντικού τζελ τοποθετεί δύο δάκτυλα στον κόλπο. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει γυναικολογικός υπέρηχος.
Photo credits: freepik.com
Με τον υπέρηχο ο γιατρός έχει εικόνα της μορφολογίας των γεννητικών οργάνων, ενώ με τη γυναικολογική εξέταση λαμβάνει άλλες πληροφορίες όπως πόνους, κινητικότητα οργάνων και υφή πιθανών ανωμαλιών.
Σε κοπέλες μικρής ηλικίας, που δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές επαφές, δεν είναι απαραίτητη η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση και η εξέταση του τραχήλου, εάν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα και η ασθενής δεν αναφέρει συμπτώματα.
Στις κοπέλες που έχουν σεξουαλικές επαφές, γίνεται η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, εξέταση του τραχήλου και λήψη κολπικού επιχρίσματος (τεστ ΠΑΠ) εάν υπάρχουν ενδείξεις. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα που βάζει ο γυναικολόγος στον κόλπο, για να ελέγξει τυχόν ανωμαλίες στα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο της μήτρας.
Όσο διαρκεί η εξέταση χαλαρώστε τους πυελικούς μύες και παίρνετε βαθιές αναπνοές με σταθερό ρυθμό. Εάν αισθανθείτε πόνο να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Τελειώνοντας, ο γυναικολόγος αφαιρεί με απαλές κινήσεις τον κολποδιαστολέα από τον κόλπο. Με το τέλος της εξέτασης ο γιατρός αποχωρεί από το εξεταστήριο και επιστρέφει στο γραφείο του, δίνοντάς σας χρόνο να ντυθείτε.
Tip
Κρατάτε ημερολίγιο με την ηλικία που σας ήρθε για πρώτη φορά περίοδος, σημειώνοντας πώς ήταν, καθώς και όλες τις ημερομηνίες κάθε εμμήνου ρύσης.