O ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, έχει ως ρόλο την εκπαίδευση μαθητών (10-17 ετών) και εκπαιδευτικών στις πρώτες βοήθειες, κατά κύριο λόγο στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τη διάδοση και τοποθέτηση απινιδωτών σε σχολεία και κοινότητες της χώρας και λειτουργεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES είναι ήδη εγκεκριμένο μάθημα στα σχολεία από το 2016 και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί σε 277 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι το πρόγραμμα να γίνει μάθημα σε όλα τα σχολεία.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντικό και αυτοχρηματοδοτούμενο, που προσφέρεται δωρεάν σε κάθε ελληνικό σχολείο. Υποστηρίζεται από περίπου 400 εθελοντές - εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), που διαμένουν σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES έχει καταφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επαναφορά στη ζωή 14 θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, διάσωση 4 μικρών παιδιών και ενηλίκων από πνιγμονή, τοποθέτηση 103 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε ελληνικά σχολεία και κοινότητες, με αποτέλεσμα τη βράβευσή του, τόσο από τοπικούς φορείς όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης με την υποτροφία PETER BASKET.
Σκοπός του προγράμματος
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
- Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
- Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
- Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις
- Πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς - έλεγχος αιμορραγίας
Θεματικές ενότητες
Στη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να:
- αξιολογήσουν ένα θύμα το οποίο έχει καταρρεύσει
- καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας [Ε.Κ.Α.Β. 166]
- καλέσουν όταν απαιτείται τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επείγουσας Κλήσης (112)
- ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
- χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED)
- τοποθετήσουν σε πλάγια θέση ασφαλείας (θέση ανάνηψης) ένα αναίσθητο θύμα
- αντιμετωπίσουν την πνιγμονή ενός θύματος από ξένο σώμα
- αντιμετωπίσουν ένα θύμα πνιγμού
- προβλέψουν και να αποφύγουν ένα σοβαρό τραυματισμό
- ελέγξουν μία εξωτερική αιμορραγία
Τα απαγοητευτικά στοιχεία για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στατιστικά και τις έρευνες, αν πάθεις καρδιακή ανακοπή στην Ελλάδα, δεν θα επιβιώσεις! Δυστυχώς, η χώρα μας έρχεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, με την πιθανότητα επιβίωσης να φτάνει μόλις περίπου το 5%. Κατέχουμε την τελευταία θέση στην Ευρώπη στην έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους πρώτους παρευρισκόμενους (έρευνα Eureca One / ERC). Το πρόβλημα είναι αναμφισβήτητα η άγνοια. Η λύση είναι η εκπαίδευση από τη σχολική ακόμη ηλικία.
Πέρα από το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES που εφαρμόζεται καθημερινά στα σχολεία όλων των περιφερειών της χώρας, ένα δεύτερο πρόγραμμα που τρέχει είναι το NO, NO, GO! (Το θύμα αντιδράει; ΟΧΙ! Το θύμα αναπνέει; ΟΧΙ! Τότε ΞΕΚΙΝΑ!). Με αυτό το πρόγραμμα αναπτύσσεται ένα δίκτυο πιστοποιημένων (BLS/ERC) μαθητών και πολιτών και οργανώνεται κάθε κοινότητα, ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα οι ίδιοι οι πολίτες μία καρδιακή ανακοπή μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Εθνικός χάρτης απινιδωτών
Από το 2011 ξεκίνησε ένας αγώνας διάδοσης και τοποθέτησης απινιδωτών στα ελληνικά σχολεία και τις κοινότητες, γιατί μια καρδιά που σταματάει, ξεκινάει σχεδόν αποκλειστικά με ρεύμα. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι 110 νέοι απινιδωτές και μέσα από την ιστοσελίδα του KIDS SAVE LIVES κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει στην Ελλάδα τον κοντινότερο απινιδωτή, χάρη στον ηλεκτρονικό χάρτη απινιδωτών που δημιούργησε η ομάδα DREAMLAB CYBERTECHNOLOGIES.
Και τα μικρά παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές
Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας, ο οργανισμός KIDS SAVE LIVES δημιούργησε το πρόγραμμα L.I.F.E. F.O.R.C.E., που προέκυψε μέσα από έρευνα και συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς. Έτσι, σύντομα θα προεκπαιδεύει παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας, ως 10 ετών, στην ΚΑΡΠΑ, μέσα από διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, για πρώτη φορά στη Ελλάδα, γίνεται εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνουν την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής, κάτι που έχει ενθουσιάσει τους μαθητές όπου και αν χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στη συνεργασία του KIDS SAVE LIVES, του ΔΕΛΤΑ 360ο, της εταιρείας ZOLL και της εταιρείας ΠΑΛΜΟΣ.
Η δύναμη του KIDS SAVE LIVES είναι οι εθελοντές εκπαιδευτές, όλοι πιστοποιημένοι από το ERC (European Resuscitation Council). Η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας σε όλα τα επίπεδα, έκανε δυνατή την ανάπτυξη των προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο, χάρη στην εθελοντική προσφορά 600 και πλέον εθελοντών, ηλικίας 16-70 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γεγονός η πρώτη επαναφορά στη ζωή θύματος καρδιακής ανακοπής από παιδί. Πρόκειται για τη Νεφέλη, το όνομα της οποίας έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη όταν κατάφερε μετά την εκπαίδευση της στο σχολείο της, στις Αφίδνες Αττικής, να επαναφέρει στη ζωή τη δεκάχρονη αδερφή της, που είχε πνιγεί σε πισίνα βάθους τριάμισι μέτρων.
Για να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών μίας χώρας, δεν μπορείς να περιμένεις, πρέπει να δράσεις, λέει η ομάδα του KIDS SAVE LIVES. Μέσα από την εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων μαθητών και ενηλίκων σε όλη τη χώρα και την παράλληλη ανάπτυξη των δικτύων του, υποστηρίζει με σιγουριά ότι ΝΑΙ, τα παιδιά και η κοινότητα μπορούν να σώσουν ζωές!