Photo credits: freepik.com
Όταν τα παιδιά είναι μικρά μοιάζει τόσο εύκολο να τα ευχαριστήσουμε. Μια βόλτα στην παιδική χαρά, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο, ένα νέο παιχνίδι, είναι αρκετά για να φέρουν χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Όμως, στην εφηβeία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος, καθώς στην περίοδο αυτή συμβαίνουν μία σειρά σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών, τις οποίες οι έφηβοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, η αυξανόμενη πίεση για επιδόσεις στο σχολείο, στον αθλητισμό, στις δραστηριότητες, οι σχέσεις με το άλλο φύλο, οι κοινωνικές επαφές, τυχόν προβλήματα στην οικογένεια, κ.λπ. είναι μερικοί από τους λόγους που προσθέτουν άγχος και τους δημιουργούν κακή διάθεση.
Πολλοί γονείς, ωστόσο, νιώθουν απογοήτευση όταν θεωρούν ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να κάνουν τα παιδιά τους χαρούμενα, αλλά μοιάζει να μην το πετυχαίνουν.
Που μπορεί να οφείλεται αυτό;
- Συναναστρέφονται λάθος ανθρώπους;
- Κουράζονται πολύ από τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις τους;
- Φταίει ότι δεν κοιμούνται αρκετά, αφούνα μένουν ξύπνιοι ως αργά, μπροστά στο κινητό, με αποτέλεσμα να ξυπνούν κάθε πρωί εξαντλημένοι και οξύθυμοι;
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα έφηβα παιδιά σας να νιώθουν πιο χαρούμενα
Μάθετε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα μεγάλα και μικρά πράγματα στη ζωή, να εστιάζουν σε αυτά που έχουν και όχι σε αυτά που δεν έχουν. Και όταν δυσκολεύονται, ας τους υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.
Αποφύγετε τις συγκρίσεις και παροτρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν είσαι έφηβος και περνάς το χρόνο του στα social media.
Χτίστε υγιείς σχέσεις. Οι έφηβοι ορίζουν τις σχέσεις διαφορετικά από ό,τι εμείς στην ηλικία τους, κυρίως λόγω του διαδικτύου. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να περνούν δια ζώσης με τους φίλους τους. Εάν το έφηβο παιδί σας μένει πάντα μέσα και προτιμά να επικοινωνεί διαδικτυακά, περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη. Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν σε αθλήματα ή εξωσχολικά προγράμματα που τους επιτρέπουν να συνδέονται με παιδιά, προπονητές και άλλους ενήλικες.
Έχετε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες. Οι έφηβοι που ασκούν υπερβολική πίεση στον εαυτό τους για να πάρουν καλούς βαθμούς, να γίνουν ηγέτες της ομάδας, να μπουν σε ένα «καλό» κολέγιο, κ.λπ., είναι λιγότερο χαρούμενοι. Η αυτοκριτική και η τελειομανία τους παρεμποδίζουν την ικανότητά τους να νιώθουν ικανοποιημένοι, να ζουν τη στιγμή και να χαίρονται για το πόσο μακριά έχουν φτάσει.
Ωθήστε τα να γίνουν μέρος κάτι μεγαλύτερου, συμμετέχοντας π.χ. σε εθελοντικά προγράμματα, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου και ότι η προσφορά και ανιδιοτέλεια μπορούν να προσφέρουν τεράστια χαρά.
Θυμηθείτε: η αληθινή χαρά θέλει εξάσκηση και πηγάζει μόνο από μέσα μας.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα διαχειριστείτε τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία στα παιδιά
Πώς θα μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά και εφήβους