Photo credits: freepik.com
Αν το παιδί σας θα πάει φέτος στην Α’ Γυμνασίου, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί μια διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάθε αλλαγή.
Η μετάβαση αυτή συμπίπτει με το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία, επομένως οι προκλήσεις είναι ακόμη περισσότερες.
Ποιες είναι οι προκλήσεις της μετάβασης
Η Α’ Γυμνασίου είναι ένα κομβικό σημείο στην πορεία των μαθητών. Τα παιδιά μετακινούνται από μια μικρή τάξη, με ένα μόνο δάσκαλο, σε ένα πιο μεγάλο και ετερογενές περιβάλλον, με αυξημένες προσδοκίες, πιο πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και μεγαλύτερη ανησυχία για ένταξη και αποδοχή.
Το πέρασμα από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνοδεύεται από αλλαγές στην μαθησιακή διαδικασία, π.χ. νέο περιβάλλον σχολείου και μαθητών, νέα μαθήματα, περισσότερος φόρτος εργασίας, πολλοί καθηγητές αντί για έναν εκπαιδευτικό, σύστημα απουσιών, εξετάσεις, κ.λπ.
Τα παιδιά έχουν ακούσει πώς θα είναι το νέο τους σχολείο, αλλά ανησυχούν ή να νιώθουν άγχος για την προσαρμογή τους, για το αν θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αν θα κάνουν νέους φίλους, αν θα τους αποδεχτούν οι συμμαθητές τους, κ.α.
Επιπλέον, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από βιοσωματικές αλλαγές, από συναισθηματική αστάθεια και έντονο στρες, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού, διανύουν μία περίοδο που αναζητούν την ταυτότητά τους, έχουν ανάγκη για κοινωνικές επαφές με συνομηλίκους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα άλλα παιδιά, κ.λπ.
Photo credits: freepik.com
Η μετάβαση αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για τα παιδιά, η οποία περιλαμβάνει:
- Περισσότερες ευθύνες και προσδοκίες
- Αποχωρισμός φίλων και δασκάλων
- Αλλαγή της εικόνας του εαυτού και αναζήτηση της ταυτότητας
- Έντονες εναλλαγές συναισθημάτων (ανασφάλεια, ενθουσιασμός, φόβος, κ.λπ.)
Παράμετροι της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο:
- Η σχέση με το δάσκαλο /εκπαιδευτικό παρουσία πολλών δασκάλων σε σχέση με το δημοτικό
- Μείωση αισθήματος ασφάλειας που πηγάζει από τη σχέση με ένα κύριο πρόσωπο αναφοράς
- Αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας και του τρόπου εργασίας
Παρόλες τις δυσκολίες, τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να προσαρμοστούν μετά τους πρώτους μήνες. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο η υποστήριξη των οικείων προσώπων, το κίνητρο και το ενδιαφέρον για το σχολείο.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στην ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο
- Δώστε τους πληροφορίες για το νέο σχολείο, τα μαθήματα, κ.λπ.
- Ενθαρρύνετε συζητήσεις για τα συναισθήματα των παιδιών, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά.
- Εστιάστε σε θετικά σημεία και συναισθήματα, κάνοντας βέβαια σαφές ότι λίγο άγχος είναι αναμενόμενο.
- Ενισχύστε τις θετικές αντιλήψεις για το σχολείο.
- Φροντίστε το παιδί να κάνει δραστηριότητες που του δίνουν χαρά και ενέργεια, π.χ. μουσική, αθλητισμό, κ.λπ. μέσα από τις οποίες θα κάνει και άλλους φίλους.
- Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι ενδιαφέρεστε για τους φίλους του. Πώς; Επαναλαμβάνοντας συχνά τις οικογενειακές σας αξίες και να ανανεώνετε διαρκώς τους κανόνες.