Ο ύπνος είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα πολλές νέες μητέρες, καθώς πολλά μωράκια δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Οι διαταραχές ύπνου τους πρώτους μήνες της ζωής ενός βρέφους, απορρέουν -σύμφωνα με τους ειδικούς- από δυσλειτουργία στην αλληλεπιδραστική σχέση του βρέφους με τη μητέρα.
Επίσης, η επιλόχειος κατάθλιψη, ο αποχωρισμός λόγω επιστροφής της μητέρας στην εργασία ή το έντονο άγχος της, είναι λόγοι που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο του βρέφους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και ο ύπνος τους είναι σε πολύ κοντινά διαστήματα. Όσο, όμως, μεγαλώνουν ο συνολικός χρόνος ύπνου σταδιακά μειώνεται. Από την άλλη, αυξάνεται ο χρόνος του νυχτερινού ύπνου. Σε γενικές γραμμές, τα νεογνά κοιμούνται περίπου οκτώ με εννέα ώρες τη μέρα και περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα, αλλά ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, ξυπνούν το πολύ κάθε τρεις ώρες, γιατί θέλουν να φάνε.
Τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται τη νύχτα χωρίς να ξυπνούν, μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Περίπου τα δύο τρίτα των μωρών κοιμούνται όλη τη νύχτα σε τακτική βάση, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται πιο εύκολα και ήρεμα;
- Φροντίστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα πριν από την ώρα του ύπνου, όπως το μπάνιο ή το διάβασμα ενός παραμυθιού και να είστε συνεπείς σε αυτή.
- Αποφύγετε να κρατάτε το βρέφος αγκαλιά για να κοιμηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει μία κακή συνήθεια για το μωρό σας.
- Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε τεχνική μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί, όπως ο θηλασμός, η πιπίλα, η συγκοίμηση, η ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε ένα παιχνίδι με white noise, η μουσική.
- Αποφύγετε τη διέγερση και τις δραστηριότητες πριν από την ώρα του ύπνου.
- Δώστε του ένα αντικείμενο, όπως ένα μαλακό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να πάρει στο κρεβάτι, όταν βέβαια έχει μεγαλώσει λίγο και αρχίσει πλέον να κάθεται, για να αποφύγετε τον κίνδυνο ασφυξίας.
- Όταν ξυπνάει τη νύχτα, χαϊδέψτε το, αλλά αποφύγετε να το σηκώσετε από το κρεβάτι του.
- Αν το μωρό σας κλαίει, περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια πηγαίνετε κοντά του για να το χαϊδέψετε και να του πείτε καληνύχτα. Μετά φύγετε από κοντά του και επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί.
- Αποφύγετε να του μιλάτε, να παίζεται ή να το εκθέτεται σε έντονο φως. Πρέπει σιγά-σιγά να καταλάβει ότι το βράδυ πρέπει να κοιμάται.
- Αποφεύγετε να κουνάτε το μωρό σας για να κοιμηθεί.
Ηλικία 2-3 μηνών
Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά κοιμούνται κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, περίπου 16 ώρες το 24ωρο, συνήθως σε κύκλους που διαρκούν περίπου 40 λεπτά. Κάθε κύκλος αποτελείται από ενεργό και ήσυχο ύπνο. Τα μωρά κινούνται και γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ενεργού ύπνου, ενώ κοιμούνται βαθιά κατά τον ήσυχο ύπνο. Στο τέλος κάθε κύκλου, ξυπνούν για λίγο και μπορεί να γκρινιάζουν, να φωνάζουν ή να κλαίνε. Σιγά σιγά αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ηλικία 3 μηνών
Τώρα παρατηρείται μεγαλύτερη διάρκεια στο βραδινό ύπνο, περίπου 4-5 ώρες, αν και τα μωρά εξακολουθούν να χρειάζονται περίπου 16 ώρες ύπνου την ημέρα.
3-6 μηνών:
Τα μωρά χρειάζονται 15-16 ώρες ύπνου την ημέρα. Μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται 2-3 φορές το 24ωρο, ως και δύο ώρες τη φορά. Το βράδυ κοιμούνται περισσότερο, μέχρι και έξι συνεχόμενες ώρες, αλλά είναι πιθανό να ξυπνήσουν τουλάχιστον μία φορά κάθε βράδυ. Ερεθίσματα όπως, η ζέστη, το κρύο, ένα δυνατό φωτάκι νυκτός, μπορεί να σαμποτάρουν τον ύπνο τους.