Photo credits: freepik.com
Οι άνθρωποι που έχουν ζήσει από κοντά τις πυρκαγιές έχουν έντονα τα σημάδια της φωτιάς στην ψυχή τους για πολύ καιρό μετά την καταστροφή. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προσαρμοστούν καλύτερα στις νέες συνθήκες;
Όσοι έχουν βιώσει μια πυρκαγιά έχουν νιώσει έντονα αισθήματα πανικού και ανημποριάς. Στη συνέχεια, οι αναγκαστικές μετακινήσεις, οι συνθήκες πρόχειρης διαμονής, η αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες, το αίσθημα εξάρτησης, η αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού, τα θλιβερά λείψανα-αποκαΐδια, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση
συναισθηματικών και αγχωδών διαταραχών.
Η "ψυχολογική πρώτη βοήθεια" (Psychological First Aid) είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν πληγεί από τις φωτιές. Οι "μικρές λύσεις και νίκες" στα άμεσα προβλήματα, δημιουργούν την αίσθηση προόδου και σταθερότητας. Όταν το άτομο νιώσει πιο σταθερό, μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, αποφεύγοντας το επιπλέον άγχος και την αίσθηση του χάους.
Αν είστε φίλος, συγγενής ή εθελοντής, προσφέροντας συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, μπορείτε να βοηθήσετε τους πληγέντες να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και να ξαναβρούν τον έλεγχο της ζωής τους. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
- Αίσθηση ασφάλειας: Βεβαιωθείτε ότι το άτομο βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και ότι οι βασικές του ανάγκες, όπως τροφή, νερό και καταφύγιο, έχουν καλυφθεί. Εάν χρειάζεται ιατρική βοήθεια ή ψυχολογική υποστήριξη, εξασφαλίστε την πρόσβασή του στις απαραίτητες υπηρεσίες, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Επιλέον, η δημιουργία μιας ρουτίνας συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας, καθώς μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει το αίσθημα ελέγχου και σταθερότητας στη ζωή του ατόμου. Αν το άτομο έχει οικογένεια και παιδιά, η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να νιώσει πιο ασφαλής και οργανωμένη, προσφέροντας στα παιδιά μια αίσθηση κανονικότητας σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτή η σταθερότητα είναι κρίσιμη για τη συναισθηματική ευημερία όλων και μπορεί να συμβάλει στη συνολική ανθεκτικότητα της οικογένειας.
- Διασφάλιση ηρεμίας: Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα (θυμό, φόβο, ενοχές) σε τέτοιες καταστάσεις και έχουν ανάγκη να τα εκφράσουν, είτε κλαίγοντας είτε μένοντας σιωπηλοί. Χρησιμοποιήστε απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως η ελεγχόμενη αναπνοή, για να μειώσετε το αίσθημα του πανικού και να τους βοηθήσετε να ηρεμήσουν. Διατηρήστε μια σταθερή και ήρεμη παρουσία, αποφεύγοντας έντονες αντιδράσεις. Προτείνετε μικρά διαλείμματα από στρεσογόνες καταστάσεις ή δραστηριότητες που προάγουν τη γαλήνη (περπάτημα). Υπενθυμίστε τους ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα και ενθαρρύνετέ τους να κάνουν ένα βήμα τη φορά, Μπορεί να χρειάζεται χρόνος, αλλά θα ξαναβρούν την εσωτερική ισορροπία τους για να συνεχίσουν.
- Επικοινωνία: Το άτομο έχει ανάγκη να μιλήσει, να εκφράσει τον πόνο και την απελπισία του. Είναι ουσιαστικό να του δώσετε την ευκαιρία να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο και να τον ακούσετε προσεκτικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία. Ακούγοντας με ενσυναίσθηση και χωρίς να διακόπτετε, μπορείτε να βοηθήσετε το άτομο να αισθανθεί ότι οι ανησυχίες του γίνονται κατανοητές και σεβαστές. Παράλληλα, βοηθήστε το να παραμείνει σε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους του, την κοινότητα ή άλλους πληγέντες, καθώς αυτή η σύνδεση προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και αίσθηση του ‘ανήκειν’. Επίσης, διευκολύνετε την πρόσβασή του στις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς αυτό μπορεί να του προσφέρει την πρακτική βοήθεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες
- Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης: Ενθαρρύνετε το άτομο να πάρει μικρές αποφάσεις για τον εαυτό του και την οικογένειά του, καθώς και να αναγνωρίσει τη δύναμή του για να διαχειριστεί την κατάσταση. Βοηθήστε το να θέσει προτεραιότητες, να επικεντρωθεί στα άμεσα προβλήματα και να βρει λύσεις για όσα μπορεί να ελέγξει και να υλοποιήσει. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ώστε να αισθάνεται πιο δυνατό και ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
- Καλλιέργεια της ελπίδας: Η ελπίδα είναι ουσιαστική, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστικοί. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε! Προσφέρετε τη βοήθεια που πρακτικά μπορείτε, είτε χρηματικά είτε φιλοξενώντας το άτομο. Βοηθήστε το να θέσει άμεσα και πρακτικά σχέδια, όπως η διαχείριση των χρημάτων για τους επόμενους μήνες, ώστε να απομακρυνθεί από τα χαοτικά συναισθήματα. Αυτή η προσέγγιση θα του δώσει μια αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου, διευκολύνοντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Πηγή: ygeiamou.gr
Διαβάστε ακόμα:
Πώς οι πυρκαγιές επηρεάζουν την ψυχική υγεία μας
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις μετά από κρίσεις