Photo credits: freepik.com
Διανύουμε την εποχή που οι βουτιές και τα παιχνίδια στη θάλασσα ή την πισίνα αποτελούν καθημερινότητα για τα περισσότερα παιδιά. Είναι σημαντικό, όμως, να τα εκπαιδεύσουμε σωστά και να είμαστε σε εγρήγορση για την ασφάλειά τους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου των παιδιών ηλικίας 1-4 ετών, ότι μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο πνιγμός μπορεί να προληφθεί.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι συστάσεις ελαχιστοποίησης πιθανότητας πνιγμού, είναι οι ακόλουθες:
- Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό. Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.
- Επιβλέπετε στενά, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό (συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας). Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.
- Φορέστε σωσίβιο. Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.
- Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.
- Αναγνωρίστε τους ειδικούς κινδύνους κάθε περιοχής. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Κατασκευάστε φράχτες που περικλείουν πλήρως τις πισίνες.
- Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.
Photo credits: freepik.com
Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, αν αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει να πνιγεί, θα πρέπει να ακολούθησουμε τα εξής 5 βήματα:
- Πρώτα φωνάζουμε για βοήθεια και μετά πάμε κοντά του.
- Παίρνουμε μαζί μας ένα σωσίβιο πριν πάμε κοντά στο παιδί.
- Πλησιάζουμε πάντα το θύμα από πίσω, γιατί μπορεί πάνω στον πανικό του να μας πνίξει.
- Προσπαθούμε πρώτα να το βγάλουμε από τη θάλασσα και μετά του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες.
- Προσπαθούμε να το βγάλουμε από τη θάλασσα προσεκτικά, γιατί μπορεί να έχει χτυπήσει στο κεφάλι ή στον αυχένα.
Τα 5 πρώτα βήματα ανάνηψης από πνιγμό για ένα παιδί είναι τα εξής:
- Αν έχει τις αισθήσεις του, αναπνέει και βήχει, το βάζουμε σε θέση ανάπαυσης και του χορηγούμε οξυγόνο
- Αν είναι αναίσθητο και δεν αναπνέει, του κάνουμε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα
- Αν το παιδί έχει καρδιακή ανακοπή, του κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις με τα δύο χέρια πάνω στο στέρνο
- Αν παρευρίσκονται δύο άτομα που γνωρίζουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, του κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή 15:2
- Μετά την αναζωογόνηση το θύμα σταθεροποείται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Για τη σταθεροποίηση χρειάζεται ακινητοποίηση αυχένα. Η μεταφορά πρέπει να είναι οργανωμένη. Η νοσηλεία απαιτεί καρδιοαναπνευστική παρακολούθηση.
Διαβάστε ακόμη:
Καλοκαίρι και παιδιά: Συμβουλές για την ασφάλειά τους στη θάλασσα