Πώς θα μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται την ήττα

Photo credits: freepik.com 
Σας είναι γνώριμη η εικόνα ενός παιδιού που ξεσπά σε φωνές ή κλάματα, όταν χάνει σε ένα παιχνίδι ή σε έναν αγώνα; Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να χάνουν; 

Η διαχείριση της ήττας είναι σημαντική για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και για τις κοινωνικές επαφές τους. 

Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις ήττες με υγιή τρόπο και να αναπτύξουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στον ανταγωνισμό.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να χάνουν; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

Δώστε το παράδειγμα 
Δείξτε πρώτοι εσείς αυτοέλεγχο, καθώς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Όταν χάνετε εσείς, δείξτε τους ότι διαχειρίζεστε την κατάσταση με ψυχραιμία και θετικότητα, και ότι η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης και της βελτίωσης.

Εξηγήστε τη διαδικασία 
Πριν από ένα παιχνίδι ή αγώνα προετοιμάστε το παιδί, εξηγώντας του ότι κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει. Φροντίστε να τονίσετε στο παιδί ότι αξία έχει η διασκέδαση και όχι η νίκη.

Μην μειώσετε τα συναισθήματά του
Σε περίπτωση ήττας, εξηγήστε στο παιδί ότι είναι φυσιολογικό να απογοητευτεί. Μη του πείτε "έλα δεν έγινε τίποτα” ή "ήταν απλά ένα παιχνίδι”. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβει αυτό. Είναι καλύτερο να του πείτε "κι εγώ το ίδιο θα αισθανόμουν”, "είναι δύσκολο, το ξέρω”, "προσπάθησες πολύ και είναι δύσκολο να μην έχεις το αποτέλεσμα που περίμενες”.

Μην αφήνετε το παιδί να κερδίζει συνέχεια
Όταν παίζετε με το παιδί σας, μην το αφήνετε πάντα να κερδίζει. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζουν πολλοί γονείς να κάνουν. Φροντίστε να υπάρχει μία ισορροπία, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται την ήττα.
Photo credits: freepik.com
Πώς θα μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται την ήττα

Μάθετε στο παιδί τι σημαίνει επιτυχία
Επιτυχία δεν σημαίνει κερδίζω πάντα. Σημαίνει προσπαθώ, δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, έχω καλή συμπεριφορά ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλω, ζητάω βοήθεια όταν τη χρειάζομαι, προπονούμαι σε κάτι που θέλω να πετύχω, απολαμβάνω τη διαδικασία, ξέρω την αξία μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή και την προσπάθεια
Επαινέστε τα παιδιά για κάθε προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε δράση. Αναγνωρίστε την προσπάθεια, δώστε έμφαση στις δεξιότητες που ανέπτυξαν και στους στόχους που πέτυχαν, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

Διδάξτε την ενσυναίσθηση 
Συζητήστε με τα παιδιά τα συναισθήματα που νιώθουν. Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μετά από μια ήττα, ενώ παράλληλα εξηγήστε τους πώς νιώθουν οι άλλοι όταν χάνουν και πώς μπορούν να τους υποστηρίξουν.

Προωθήστε τη θετική σκέψη 
Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν θετικές δηλώσεις, όπως "Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούδαυ" και "Μπορώ να προσπαθήσω ξανά". Βοηθήστε τα να βλέπουν την ήττα ως ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.

Παίξτε παιχνίδια με κανόνες 
Τα παιχνίδια που έχουν σαφείς κανόνες, ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό. Εναλλάξτε τους ρόλους νικητή και ηττημένου, ώστε τα παιδιά να βιώνουν και τις δύο πλευρές.

Στήριξη και καθοδήγηση 
Αναγνωρίστε το γεγονός ότι το παιδί σας νιώθει απογοήτευση και προσφέρετέ του υποστήριξη και καθοδήγηση, συζητώντας μαζί του στρατηγικές, οι οποίες θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί μία ενδεχομένη ήττα καλύτερα την επόμενη φορά.

Διδάξτε τον υγιή ανταγωνισμό 
Μάθετε στα παιδιά την αξία του να είναι κάποιος καλός νικητής και καλός ηττημένος. Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση τους, τονίζοντας τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους.

 

 

Ένα άρθρο για: