Photo credits: freepik.com
Η ανάγνωση βιβλίων έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, γλωσσικών ικανοτήτων, στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Για να υιοθετήσει την ανάγνωση βιβλίων ένα παιδί ως συνήθεια, θα πρέπει να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με αυτή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, καθώς έτσι θα ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Τονίζει, λοιπόν, ότι η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους, τούς διάβαζαν κάθε μέρα, είναι ένα χρόνο μπροστά αναπτυξιακά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.
"Ως παιδίατρος και γονέας, προτείνω να κάνετε τα βιβλία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα και γενικά να τα ενσωματώσετε στη ζωή με ένα μικρό παιδί. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί και θα χτίσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας. Τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις", δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Perri Klass.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους παιδιάτρους να ενθαρρύνουν την ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά από τη γέννηση και να συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι το νηπιαγωγείο, ακόμα και σε περίπτωση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας εφόσον είναι δυνατόν. Επίσης, να υπογραμμίσουν τη σημασία της περιορισμένης χρήσης οθονών στην πρώιμη παιδική ηλικία και της έμφασης στα έντυπα βιβλία, καθώς τα ψηφιακά βιβλία δεν προωθούν ισοδύναμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Επιπλέον, να υπογραμμίσουν την αξία των βιβλίων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, χαρακτήρες και θέματα για όλα τα παιδιά και να υποστηρίξουν τη χρήση αυτών των βιβλίων για τη δημιουργία συζητήσεων σχετικά με την ένταξη και την ισότητα.
Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε ακόμη:
Παραμύθια για ύπνο: Γιατί είναι τόσο σημαντικά και ποια να επιλέξετε
5 νέα βιβλία για παιδιά από 2 έως 7+ ετών
5 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων με σπουδαία μηνύματα για τα παιδιά