Αισθητηριακό παιχνίδι: Πώς βοηθάει τα παιδιά; 9 ιδέες για παιχνίδι

Photo credits: freepik.com  
Το αισθητηριακό παιχνίδι αποτελεί ένα τρόπο διέγερσης των αισθήσεων του παιδιού (όραση, ακοή, αφή, γεύση, όσφρηση) μέσα από δραστηριότητες που το βοηθούν να ανακαλύψει τον κόσμο. Αυτές οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας και δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του.

Μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι ή αλλιώς messy play, δημιουργούνται νέες συνδέσεις στον εγκέφαλο, καθώς λειτουργούν ενεργά και ταυτόχρονα όλες οι αισθήσεις. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, προσφέροντας πολύπλευρη ανάπτυξη και διασκέδαση.

Το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να είναι απλό ή περίπλοκο και μπορεί να πραγματοποιηθεί με καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι ή στη φύση. Ας δούμε μερικές ιδέες αισθητηριακού παιχνιδιού:

Άμμος ή χώμα 
Άμμος, χώμα, κουβαδάκια, φτιαράκια, γίνονται τα βασικά υλικά για παιχνίδι, που ενισχύει την αίσθηση της αφής, τη λεπτή κινητικότητα και καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών.

Ζυμάρι ή πηλός
Δώστε στα παιδιά ζυμάρι παιχνιδιού (π.χ. Play-Doh) ή πηλό, για να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες. Ενισχύει τις δεξιότητες χεριών και δακτύλων, ενώ αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του παιδιού.
Photo credits: freepik.com
 

Νερό και παιχνίδια νερού 
Γεμίστε με νερό λεκάνες και βάλτε μέσα μικρά αντικείμενα που επιπλέουν ή βουλιάζουν. Αυτό θα δώσει στα παιδά την ευκαιρία να εξερευνήσουν την αίσθηση της θερμοκρασίας και της υφής, ενώ τους μαθαίνει έννοιες όπως το βαρύ και το ελαφρύ.

Αισθητηριακά μπουκάλια (sensory bottles)
Μία ποικιλία από πλαστικά μπουκάλια σε διάφορα μεγέθη, που θα γεμίσετε με διάφορα υλικά, όπως νερό, γκλίτερ, χρωματιστά πετραδάκια, κ.λπ., συμβάλλει στην ανάπτυξη της όρασης και της συγκέντρωση, καθώς το παιδί παρακολουθεί τις κινήσεις των υλικών.

Παιχνίδι με όσπρια ή ρύζι 
Σακούλες ή κουτιά γεμάτα με φασόλια, φακές ή ρύζι, με τα οποία θα ασχοληθεί το παιδί, διεγείρουν την αίσθηση της αφής, προωθούν το συντονισμό χεριού-ματιού και δίνουν την ευκαιρία για παιχνίδι με σωματική δράση, όπως μέτρηση ή η μεταφορά.

Κολάζ υφών
Χρησιμοποιείστε διάφορα υλικά, όπως χαρτί περιτυλίγματος, μεμβράνη φυσαλίδων, κλωστές, βαμβάκι, κ.λπ. τα οποία θα κολλήσετε σε ένα χαρτόνι, δημιουργώντας ένα κολάζ υφής με το παιδί σας. Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει την αίσθηση της αφής, τη δημιουργικότητα και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Αρωματικά παιχνίδια 
Προσφέρετε στο παιδί αρωματικά βότανα ή διάφορα μπαχαρικά, με τα οποία θα παίξει, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της όσφρησης και βοηθώντας το παιδί να αναγνωρίζει διαφορετικές μυρωδιές.

Κομμάτια υφασμάτων
Συγκεντρώστε διάφορα κομμάτια υφάσματος με διαφορετικές υφές, σχέδια και χρώματα, τα οποία το παιδί θα αγγίξει, θα συγκρίνει, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της αφής και της απτικής αντίληψης μέσω αισθητηριακών ερεθισμάτων, καθώς και την αναγνώριση χρωμάτων.

Γευστικές δοκιμές
Μαγειρεύοντας μαζί με το παιδί σας στην κουζίνα, μπορείτε παράλληλα να δοκιμάζετε γεύσεις από τα διάφορα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε. Ζητήστε του να περιγράφει κάθε τρόφιμο, αν π.χ. είναι γλυκό ή πικρό, ξινό ή αλμυρό, σκληρό ή μαλακό, κλπ. Η διαδικασία αυτή προάγει την αίσθηση της γεύσης, αλλά και τις γλωσσικές του δεξιότητες.