Photo credits: freepik.com
Η συναισθηματική σύνδεση είναι πρωταρχική ανάγκη για κάθε άνθρωπο και η στέρηση της ψυχικής επαφής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Είναι αυτός ο λόγος που μένουμε σε τοξικές σχέσεις; Πώς θα καταλάβουμε ότι μια σχέση είναι τοξική;
Η λέξη "τοξικός" περιγράφει κάτι που μπορεί να δηλητηριάσει τον οργανισμό μας. Κατά συνέπεια, μια τοξική σχέση είναι μια αρρωστημένη σχέση, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, αμοιβαία καταστροφικούς τρόπους σύνδεσης, όπως ζήλια, κτητικότητα, κυριαρχία, χειραγώγηση, απόγνωση, εγωισμό ή απόρριψη.
Μία τοξική σχέση μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε ζευγάρια, φίλους, στην οικογένεια, ακόμα και στον εργασιακό χώρο. Η έννοιά της περικλείει την αλληλεξάρτηση, την επιβολή εξουσίας και έλεγχο του ενός απέναντι στον άλλο, με αποτέλεσμα την απώλεια αυτοπεποίθησης και την αμφισβήτηση του εαυτού.
Μια τοξική σχέση μπορεί να ξεκινήσει καλά, αλλά τα αρνητικά συναισθήματα ή οι μακροπρόθεσμες ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι πιθανό να μεγαλώσουν, επομένως μία τοξική σχέση δεν θα μας προσφέρει την ψυχική ηρεμία και ευτυχία που αναζητούμε και άρα, δεν θα ευδοκιμήσει.
Γιατί είναι δύσκολο να διακοπούν οι τοξικές σχέσεις; Από το φόβο της μοναξιάς, της κριτικής των άλλων, της ανασφάλειας μπροστά στην αλλαγή και το καινούριο. Γι' αυτό και πολλοί επιλέγουν να παραμένουν σε τοξικές σχέσεις, αγνοόντας τυχόν "καμπανάκια" και προειδοποιήσεις από αγαπημένα πρόσωπα.
Πώς θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση
Κάθε άνθρωπος σε κάθε σχέση μπορεί να εκδηλώσει κάποια άσχημη συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τοξικός. Μια τοξική σχέση ορίζεται από την επιμονή και την επανάληψη συγκεκριμένων συμπεριφορών, την ένταση που τις χαρακτηρίζουν και τα αποτελέσματα που έχουν. Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μία σχέση είναι τοξική;
Συναισθηματική κακοποίηση: Μήπως ο σύντροφός σας συνηθίζει να ειρωνεύεται, να σας μειώνει ή να σας επικρίνει συνεχώς, κάνοντάς σας να κατηγορείτε τον εαυτό σας και να πιστεύει ότι αξίζετε αυτή τη συμπεριφορά; Πρόκειται για συναισθηματική κακοποίηση και αυτή μειώνει την αίσθηση της αξίας του εαυτού σας.
Κυκλοθυμία: Τη μία ο σύντροφός σας σας αγνοεί, κάνοντάς σας να αμφισβητείτε την ποιότητα της σχέσης σας, ακόμη και την αυτοεκτίμησή σας. Την άλλη, σας δείχνει προσοχή, σας κάνει να αισθάνεστε καλά και να δικαιολογείτε την προηγούμενη συμπεριφορά του. Γρήγορα, όμως, αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μήπως είναι ένα "καμπανάκι" που δεν πρέπει να αγνοήσετε;
Photo credits: freepik.com
Κοινωνική απομόνωση: Αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας απομακρύνει από τους φίλους και τον κύκλο των γνωριμιών σας, ακόμη και από την οικογένειά σας, σίγουρα η σχέση είναι τοξική. Αυτή η τακτική μπορεί να περιλαμβάνει έμμεσες μεθόδους και όχι ξεκάθαρη τοποθέτηση (π.χ. να προφασίζεται δικαιολογίες για να μην περνάτε χρόνο με φίλους).
Αίσθημα ανικανοποίητου: Ένας τοξικός σύντροφος, συχνά, επιζητά κάτι παραπάνω, τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό, με αποτέλεσμα το άλλο άτομο να αισθάνετι ότι κάτι δεν κάνει σωστά, να νιώθει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Έλλειψη ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης: Όσο προχωρά μια σχέση, θα πρέπει από πιο επιφανειακή και χαλαρή, να γίνεται πιο ουσιαστική, αληθινή, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Αν νιώθουμε συνεχώς φόβο, αμφιβολία ότι θα κάνουμε κάποιο λάθος ή αποκρύπτουμε πράγματα για να μην επηρεαστεί η σχέση, αν όταν μιλάμε γι’ αυτά που νιώθουμε και θέλουμε καταλήγουμε σε καυγά ή σε κενές υποσχέσεις, πρέπει να το ξανασκεφτούμε.
Έλλειψη ιδιωτικότητας: Αν δεν υπάρχει προφανής και συγκεκριμένος λόγος, τότε δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν ο σύντροφός σας σας ελέγχει διαρκώς, έστω και με πλάγιο τρόπο, είναι υποτιμητικό και δείχνει έναν τοξικό τρόπο ελέγχου. Όλοι δικαιούμαστε κάποιο επίπεδο ιδιωτικότητας.
Σωματική ή λεκτική βία: Οποιαδήποτε βίαιη πράξη με πρόθεση πρόκλησης πόνου ή τραυματισμού, ακόμη και οι βρισιές, οι προσβολές, η ταπείνωση και η προσβολή της αξιοπρέπειας, αποτελούν πράξεις που διώκονται από το νόμο. Μην ανέχεστε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Μάθετε τα δικαιώματά σας και σπάσε τον κύκλο της βίας.
Διαβάστε ακόμη:
Βία κατά των γυναικών στο οικογενειακό περιβάλλον
Ενδοοικογενειακή βία: Πώς γίνονται οι καταγγελίες, τι πρέπει να γνωρίζουν τα θύματα
Βία κατά των γυναικών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε, γραμμές υποστήριξης