Photo credits: freepik.com
Όλοι λέμε ψέματα, άλλοτε "αθώα" και "ανώδυνα" και άλλοτε πιο σημαντικά, που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Ποια είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα;
Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα ψέματα σε τρεις "κατηγορίες": εκείνα που ωφελούν τον εαυτό μας, εκείνα που προστατεύουν τους άλλους και εκείνα που ωφελούν και τα δύο μέρη.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 75% των ανθρώπων λέει έως δύο ψέματα κάθε μέρα, ενώ μόλις το 1% δεν λέει σχεδόν ποτέ ψέματα. Κι ενώ για τους περισσότερους είναι αποδεκτό να πούμε ψέματα, μας ενοχλεί όταν το κάνουν οι άλλοι σε εμάς.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 75% των ανθρώπων λέει έως δύο ψέματα κάθε μέρα.
Πώς μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε ότι κάποιος λέει ψέματα;
Δώστε έμφαση στα λόγια: Εστιάσετε στη γλώσσα που χρησιμοποιείται και στο τι λέγεται. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο δεν θυμάται τα πάντα ή εάν η ιστορία που αφηγείται είναι πολύ απλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να λέει ψέματα.
Ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά: Ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά όταν λέμε ψέματα (πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να γνωρίζει ήδη ο συνομιλητής μας, πώς δεν θα μας καταλάβουν, κ.λπ), οπότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάποιος λέει ψέματα.
Χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική: Αυτός είναι ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάποιος σας λέει ψέματα. Ζητήστε του να σας εξηγήσει, χωρίς να του δώσετε τις πληροφορίες που έχετε. Σκεφτείτε ορθολογικά και μην πιστεύετε ό,τι σας λένε χωρίς στοιχεία.
Πηγή: ygeiamou.gr
Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά
Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;