Πώς θα κάνετε με ασφάλεια τις on-line αγορές σας στο διαδίκτυο

Οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό, καθώς παρέχουν ευκολία, δυνατότητα επιλογής και γίνονται από οπουδήποτε.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι on-line αγορές έχουν μπει για καλά στη ζωή μας και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας, αφού μεγάλο ποσοστό των παραβιάσεων ασφάλειας συμβαίνουν στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Τι πρέπει να κάνετε για την ασφάλεια των αγορών που πραγματοποιείτε μέσα από το διαδίκτυο

Ελέγχετε τον ιστότοπο της επιχείρησης
Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε κάποια σχετική γνώση για τη φήμη της επιχείρησης που έχετε επιλέξει για να πραγματοποιήσετε τις on-line αγορές σας. Προτιμήστε επιχειρήσεις που έχουν φυσικό κατάστημα. Δεν είναι απαραίτητο ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δεν έχει φυσικό κατάστημα είναι λιγότερο αξιόπιστο. Απλά η ύπαρξη φυσικού καταστήματος δείχνει ότι έχει γίνει μεγαλύτερη επένδυση και μπορείτε να κάνετε τα παράπονά σας ή την αλλαγή του προϊόντος σας πιο άμεσα. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις άλλων πελατών προκειμένου να διαμορφώσετε πλήρη εικόνα για την επιχείρηση.
Προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία
Μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία, παρά μόνο αν είστε βέβαιοι για το ποιος τα συλλέγει, το σκοπό για τον οποίο τα ζητάει και τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πουλάνε τα στοιχεία των πελατών τους σε τρίτους. Οι περισσότερες σας δίνουν τη δυνατότητα να αρνηθείτε την κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων.
Προσέχετε τις λεπτομέρειες
Ελέγχετε την αναμενόμενη ημερομηνία παραλαβής, το κόστος αποστολής και διεκπεραίωσης της συναλλαγής και αποστολής των προϊόντων, την εγγύηση, την πολιτική επιστροφών και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε ή τηλεφωνικός αριθμός σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την παραγγελία ή το προϊόν που αγοράσατε.
Χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή browser
Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για την περιήγηση σας στο διαδίκτυο θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Τέτοιες προγράμματα είναι ο Internet Explorer, το Netscape, το AOL, το Opera, το Mozilla Firefox, το Chrome και το Safari.
Διατηρείτε μυστικούς τους κωδικούς εισόδου
Μην αποκαλύπτετε ποτέ τα passwords που χρησιμοποιείτε και φροντίστε να παραμένουν ασφαλή. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις ή την ημερομηνία της γέννησης σας. Φτιάξτε τους κωδικούς ασφαλείας χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμητικών χαρακτήρων.

Πώς θα κάνετε με ασφάλεια τις on-line αγορές σας στο διαδίκτυο

Χρησιμοποιείτε μια πιστωτική κάρτα
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ψωνίσετε στο διαδίκτυο είναι με πιστωτική κάρτα. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, προστατεύεστε σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί θεμιτής χρέωσης. Έχετε το δικαίωμα να αμφισβητήσετε χρεώσεις στην πιστωτική σας κάρτα, και μπορείτε να πάρετε πίσω τις χρεώσεις που σας υποβλήθηκαν ύστερα από έρευνα που αποδεικνύει την λανθασμένη χρέωση που σας έκανε ο πιστωτής. Ασφαλώς, θα πρέπει να ειδοποιείτε αμέσως τον εκδότη της κάρτας σας, σε περίπτωση που πληροφορείστε την πραγματοποίηση κάποιας μη εξουσιοδοτημένης συναλλαγής με χρέωση του λογαριασμού της κάρτας σας, ή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας.
Κρατείστε τις αποδείξεις συναλλαγών και τους λογαριασμούς πληρωμής της κάρτας σας
Πολλές από τις on-line επιχειρήσεις στέλνουν ένα e-mail όπου επιβεβαιώνεται η παραγγελία σας και συνοψίζεται η ποσότητα και το κόστος της αγοράς. Κρατήστε αυτό το e-mail σε περίπτωση που σας χρειαστεί στο μέλλον.

Επίσης, φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοσή του.

Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus), ένα δίχτυ προστασίας (firewall) και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από πιθανές εισβολές κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.
 
Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στις διαδικτυακές σας συναλλαγές:

  • Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς
  • Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κλπ.
  • Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε. Αν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Αν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.