Με τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού να παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις περιπτώσεις bullying.
Το bullying είναι μία μορφή βίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένας επίσημος, νομικά κατοχυρωμένος ορισμός για το bullying. Το σχολικό bullying (εκφοβισμός) είναι μία επαναλαμβανόμενη, επιθετική συμπεριφορά με πρόθεση να προκαλέσει κακό σε κάποιον συγκριτικά αδύναμο και αποτελεί μία μόνο μορφή ενδοσχολικής βίας. Άλλες μορφές ενδοσχολικής βίας συμπεριλαμβάνουν τους καβγάδες (λεκτικής ή σωματικής φύσεως), επιθέσεις, συμμορίες, εγκλήματα μίσους και χρήση όπλων (π.χ. μαχαίρια).
Ο όρος έχει συνδεθεί κυρίως με τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Εκτός από το χώρο του σχολείου, μπορεί να συμβεί στο σχολικό λεωφορείο, στην παιδική χαρά, τη γειτονιά, κλπ. Τα παιδιά που εκφοβίζουν χρησιμοποιούν τη σωματική τους δύναμη, την πρόσβασή τους σε προσωπικές πληροφορίες ή τη δημοτικότητά τους, με σκοπό να ελέγξουν ή να βλάψουν τους άλλους.
Κάποια από τα σημάδια του bullying συμπεριλαμβάνουν:
- Την απώλεια ή φθορά αντικειμένων
- Ανεξήγητους τραυματισμούς και μελανιές στο σώμα και πρόσωπο
- Σχολική αποφυγή και ψυχοσωματικές αντιδράσεις (π.χ. Πονοκέφαλος, κοιλόπονος ή αίσθημα αρρώστιας κάθε πρωί πριν πάνε στο σχολείο)
- Χαμηλωμένες σχολικές επιδόσεις
- Χαμηλωμένη αυτο-εκτίμηση
- Αλλαγή συμπεριφοράς
- Έντονα ξεσπάσματα θυμού
- Ξαφνική εσωστρέφεια
- Απώλεια διάθεσης
- Αλλαγή συνηθειών φαγητού και ύπνου (αύξηση ή μείωση)
- Κοινωνική απομόνωση
- Κλοπή χρημάτων
- Εκδήλωση bullying προς άλλους
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να παρουσιάζει μία ή περισσότερες από αυτές τις ενδείξεις. Μπορεί να τις παρουσιάζει σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση.
Πώς θα αποτρέψουμε το σχολικό εκφοβισμό
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε ενήλικας οφείλει να συμβάλει στην πρόληψη του εκφοβισμού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσεις ένα παιδί είναι να μεγαλώσει σε μια σχέση αγάπης και σεβασμού. Η χρήση εξουσίας ή δύναμης μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
- Εξηγήστε στα παιδιά τι είναι ο εκφοβισμός. Τα παιδιά που γνωρίζουν αυτή τη συμπεριφορά μπορούν να την αναγνωρίσουν και να μιλήσουν πιο εύκολα για αυτό αν είναι θύματα ή μάρτυρες τέτοιου συμβάντος.
- Επικοινωνήστε με τα παιδιά. Ακούστε τι έχουν να σας πουν, γνωρίστε τους φίλους τους και συζητήστε τις ανησυχίες τους. Φροντίστε να μιλάτε καθημερινά μαζί τους για το πώς ήταν η μέρα τους και αν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.
- Ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται και να ζητήσουν βοήθεια αν είναι θύματα εκφοβισμού ή βλέπουν άλλους να δέχονται τέτοια συμπεριφορά. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι δεν είναι μόνο του στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν.
- Μιλήστε για το πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που ασκούν εκφοβισμό. Συμβουλεύστε το παιδί να λέει "σταμάτα" με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να απομακρύνεται αν αυτή η ενέργεια δεν έχει αποτέλεσμα.
- Ενημερώστε τα παιδιά για το πώς μπορούν να είναι ασφαλή, π.χ. μένοντας κοντά σε ενήλικες ή ομάδες άλλων παιδιών.
- Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με δραστηριότητες που μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να τα προστατεύσουν από άσχημες συμπεριφορές.
- Μάθετε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους άλλους με καλοσύνη και σεβασμό και ταυτόχρονα να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.
Πηγή: parentshub.gr