Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια. Αν είχαν να επιλέξουν μόνο ένα πράγμα, σίγουρα αυτό θα ήταν να παίζουν! Ειδικά όταν παίζουν έξω και μάλιστα κοντά στη φύση, περνούν τις καλύτερες στιγμές τους.
Το παιχνίδι αποτελεί βασική δραστηριότητα για κάθε παιδί. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ταυτόχρονα, έχει καταλυτικό ρόλο στη σωματική, ψυχοσυναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ανάπτυξη.
Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να καλλιεργήσει τη φαντασία, τη μίμηση και τη μνήμη του, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του.
Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν υγιή συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς τους επιτρέπει να εκφράζουν τις συνειδητές και ασυνείδητες εμπειρίες τους σχετικά με τα συναισθήματά τους, τη ζωή τους και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους. Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αφού ενισχύει πολλές νευρικές συνδέσεις, που διαφορετικά θα εξαφανίζονταν ή θα εξασθενούσαν.
Το παραδοσιακό, αδόμητο παιχνίδι -σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από οθόνες- βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις αναπτυξιακές τους δεξιότητες, να σχετιστούν με άλλα παιδιά, να λύσουν προβλήματα και να αποβάλλουν το στρες.
Μέσα από το αδόμητο παιχνίδι τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητες που τα βοηθούν να σχεδιάζουν, να ιεραρχούν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα, να διαπραγματεύονται και να είναι δημιουργικά. Τα παιδιά είναι καλό να παίζουν τόσο μόνα τους όσο και με άλλα παιδιά, να ανακαλύπτουν δικά τους παιχνίδια και βέβαια να διασκεδάζουν. Ακόμη και παίζοντας μόνο του ένα παιδί, μπορεί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, δεξιότητες λήψης αποφάσεων και πολλά άλλα.
Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, καλλιεργεί ηθικές αξίες όπως την υπομονή στο να περιμένει τη σειρά του, την υποχώρηση όταν δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει, τον σεβασμό προς τους φίλους του, μαθαίνει να συμβιώνει την ώρα του παιχνιδιού μέσα στα προκαθορισμένα όρια, να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να πειθαρχεί.
Επίσης, το ομαδικό παιχνίδι μαθαίνει στο παιδί να συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους, να παίρνει αποφάσεις, να βρίσκει τρόπους επίλυσης των διαφορών, να αποδέχεται και να ακολουθεί τους κανόνες. Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για τα παιδιά και αυτή μπορεί να έρθει μέσα από την ομαδικότητα.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν φίλους, να αντιμετωπίζουν άλλους ανθρώπους. Αν αλληλεπιδρούν μόνο σε πολύ δομημένες συνθήκες, όπως οι σχολικές ή αθλητικές ομάδες, δεν θα μπορούν να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίσουν. Επίσης, με δεδομένο ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα, βγαίνοντας να παίξουν έξω, επιτυγχάνουν αυτό το στόχο.